Spaghetti bolognese

To danie, które bardzo smakuje wszystkim domownikom. Ważne, by mięso było świeżo zmielone, w sezonie używam świeżych pomidorów, ale teraz zdrowsze są te z puszki. No i cebula, czosnek, zioła. Ale i tak największą frajdę sprawia dzieciom nawijanie makaronu na widelec. Polecam, bo jest proste w przygotowaniu i można je robić razem z dziećmi.


0,5 kg mięsa wieprzowego (u mnie łopatka)
makaron spaghetti
1 puszka pomidorów krojonych
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
koperek
ser żółty
oregano
olej do smażenia



Mięso zmielić w maszynce do mielenia mięsa, cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę.


Na rozgrzaną patelnię wrzucić cebulę, poddusić ją, dodać czosnek i krótką chwilę podsmażyć. Do cebuli dorzucić mięso. Smażyć, aż przestanie być surowe. Dodać wtedy pomidory i przyprawić solą, pieprzem, oregano. Smażyć przez chwilę, aż pomidory troszkę odparują.

Koperek posiekać, ser zetrzeć na tarce, makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Na talerz wyłożyć makaron, polać sosem i posypać koperkiem lub żółtym serem (u nas koperek).




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Wilczkowy Świat , Blogger