Wątróbka drobiowa z jabłkami
Od czasu do czasu mam ochotę na wątróbkę. Pamiętam jak byłam mała to uwielbiałam wyciągać wątróbkę z rosołu. Później lepiej smakował mi żołądek i to on znikał w pierwszej kolejności. Uwielbienie dla podrobów pozostało mi do dziś, a że moje towarzystwo nie chce ich jeść to zwykle sama zostaję z całą patelnią (w tym przypadku) pysznej wątróbki sama. Ta wątróbka jest obok wątróbki drobiowej z cebulą jedną z moich ulubionych.
300 g. wątróbki drobiowej
1 cebula
2 jabłka
1 łyżka margaryny bezmlecznej
sól
pieprz czarny
tymianek
Wątróbkę umyć, oczyścić z błon i pokroić w większe kawałki. Cebulę pokroić w piórka, jabłka obrać ze skórki i pokroić w ósemki.
Na patelni rozpuścić margarynę bezmleczną, wrzucić cebulę i podsmażyć lekko. Jak cebulka będzie szklista to wrzucić wątróbkę i jabłka. Smażyć krótko, wątróbka nie może być surowa, ale nie może też być zbyt mocno podsmażona. Na koniec doprawić pieprzem, solą i roztartym w dłoni tymiankiem.
300 g. wątróbki drobiowej
1 cebula
2 jabłka
1 łyżka margaryny bezmlecznej
sól
pieprz czarny
tymianek
Wątróbkę umyć, oczyścić z błon i pokroić w większe kawałki. Cebulę pokroić w piórka, jabłka obrać ze skórki i pokroić w ósemki.
Na patelni rozpuścić margarynę bezmleczną, wrzucić cebulę i podsmażyć lekko. Jak cebulka będzie szklista to wrzucić wątróbkę i jabłka. Smażyć krótko, wątróbka nie może być surowa, ale nie może też być zbyt mocno podsmażona. Na koniec doprawić pieprzem, solą i roztartym w dłoni tymiankiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz