Ciastko kakaowo-kawowe
Na przepis na ciastko kakaowo - kawowe natrafiłam na blogu Moniki. Potrzebowałam właśnie upiec coś smacznego i szybkiego więc postanowiłam je wykorzystać. Zamiast ekstraktu kawowego dałam espresso, nie miałam kawy rozpuszczalnej więc ten składnik pominęłam, a na polewę nie miałam już czasu (następnym razem wypróbuję także polewę). Ciasto wyszło miękkie, puszyste z delikatnym posmakiem kawy. Polecam wszystkim ten przepis!
3/4 szklanki cukru
2 łyżki cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanki mąki tortowej
1 łyżka kakao
2 łyżki espresso
100 g. rozpuszczonego masła lub margaryny
Całe jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodać kakao, ostudzone espresso i ostudzone masło. Delikatnie wymieszać mikserem na najniższych obrotach lub szpatułką.
Mąkę z proszkiem przesiać, wsypać do masy kakaowej i delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do blaszki (u mnie keksówka) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 40 minut w 180 stopniach. Wystudzić i posypać cukrem pudrem, albo polać polewą czekoladową. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz