Rolada Żyrafa
Pyszna rolada, zaraz obok rolady czekoladowo-orzechowej i rolady truskawkowej jest jedną z moich ulubionych. Wygląda bardzo efektownie, wręcz przypomina szyję żyrafy, a bardzo łatwo się ją robi. Z kremem straciatella.. Najlepsza jest na drugi dzień, choć przyznam, że do następnego dnia u nas niewiele zostało.
Biszkopt:
5 jajek
3/4 szklanki cukru pudru
3/4 szklanki mąki
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
Masa straciatella:
0,5 litra śmietany 30%
2 łyżki żelatyny
2 łyżki cukru pudru
1 tabliczka czekolady deserowej
Biszkopt: białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, a gdy już się ubije dodawać po jednym żółtku. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać, dodać do masy jajecznej i wymieszać mikserem na małych obrotach lub szpatułką.
Dużą blachę, najlepiej taką na całą szerokość piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
1/3 masy biszkoptowej wlać do woreczka foliowego, obciąć róg woreczka i na papierze do pieczenia rysować wzorki. Jak cała blacha będzie zapełniona włożyć ją do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut.
Pozostałą masę biszkoptową wymieszać dokładnie z kakao. Jak wzorki będą upieczone, odstawić je na chwilę do wystudzenia. Na ostudzone "wzorki" wylać masę kakaową. Pokryć ciastem całą blachę dokładnie pokrywając "wzorki". Piec 12 minut. Ciepły blat biszkoptowy zwinąć w roladę i pozostawić do ostudzenia.
Masa straciatella: żelatynę rozpuścić w małej ilości wody, pozostawić do ostudzenia - ma być letnia i lejąca. Czekoladę połamać w drobne kawałki i posiekać nożem lub rozdrobnić w malakserze. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder, żelatynę i pokruszoną czekoladę. Wymieszać dokładnie.
Ostudzoną roladę delikatnie rozwinąć, masą straciatellą posmarować biszkopt i zwinąć. Wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc.
Biszkopt:
5 jajek
3/4 szklanki cukru pudru
3/4 szklanki mąki
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
Masa straciatella:
0,5 litra śmietany 30%
2 łyżki żelatyny
2 łyżki cukru pudru
1 tabliczka czekolady deserowej
Biszkopt: białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, a gdy już się ubije dodawać po jednym żółtku. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać, dodać do masy jajecznej i wymieszać mikserem na małych obrotach lub szpatułką.
Dużą blachę, najlepiej taką na całą szerokość piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
1/3 masy biszkoptowej wlać do woreczka foliowego, obciąć róg woreczka i na papierze do pieczenia rysować wzorki. Jak cała blacha będzie zapełniona włożyć ją do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut.
Pozostałą masę biszkoptową wymieszać dokładnie z kakao. Jak wzorki będą upieczone, odstawić je na chwilę do wystudzenia. Na ostudzone "wzorki" wylać masę kakaową. Pokryć ciastem całą blachę dokładnie pokrywając "wzorki". Piec 12 minut. Ciepły blat biszkoptowy zwinąć w roladę i pozostawić do ostudzenia.
Masa straciatella: żelatynę rozpuścić w małej ilości wody, pozostawić do ostudzenia - ma być letnia i lejąca. Czekoladę połamać w drobne kawałki i posiekać nożem lub rozdrobnić w malakserze. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder, żelatynę i pokruszoną czekoladę. Wymieszać dokładnie.
Ostudzoną roladę delikatnie rozwinąć, masą straciatellą posmarować biszkopt i zwinąć. Wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc.
Wzorek zrobiony z masy biszkoptowej jasnej |
Upieczony biszkopt po zdjęciu papieru do pieczenia |
Gotowa rolada |
Smacznego :) |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz