Rosół drobiowy - ozonowanie żywności
Rosół to jedna z moich ulubionych zup, bo jej
przygotowanie nie jest skomplikowane – wrzucamy wszystko do jednego garnka,
gotujemy kilka godzin, na koniec doprawiamy. Tyle. Ale dobry rosół to w dużej
mierze zasługa dobrego mięsa i dobrych warzyw. Dzisiaj przygotowałam rosół z
wody, warzyw i korpusu z kurczaka, które najpierw poddałam ozonowaniu. Pod
przepisem kilka ważnych informacji o tym co to jest ozonowanie, jak wygląda,
jakie ma zastosowanie i czy warto ozonować żywność. Zapraszam!
połowa korpusu kurczaka
4 litry wody
1 marchewka
1 pietruszka
pół selera
1 cebula
kawałek pora
sól
pieprz
lubczyk
4 kulki ziela angielskiego
2 liście laurowe
koperek/natka pietruszki
Do ozonowania produktów na rosół użyłam tego ozonatora. Podczas
gotowania od razu czuć było różnicę – woda była smaczniejsza, mięso pozbawione
wszelkich „zapaszków”, które czasami się pojawiają nawet przy świeżym mięsie.
Rosół dochodził powoli, ładniej pachniało w kuchni i ogólnie był
smaczniejszy, co stwierdziły dzieci i mąż. Ale co to jest ozonowanie??
Ozonowanie jest to sposób przeprowadzania
dezynfekcji (pomieszczeń, żywności) za pomocą ozonu, który ma silne właściwości
utleniające. Ozonowanie jest ekologiczne, bezpieczne, działa bakteriobójczo,
wirusobójczo i grzybobójczo. Ozon usuwa zapachy np. odór papierosowy, usuwa
zarodniki grzybów tworzących pleśnie, roztocza, drobnoustroje, pestycydy,
fungicydy, azotany, pleśnie i grzyby z warzyw czy owoców, hormony,
zanieczyszczenia w mięsie, drobiu, owocach morza, usuwa alergeny, pyłki
kwiatowe i roślinne, pyłki z pomieszczeń domowych i biurowych, alergeny od
ptaków i zwierząt domowych.
Ozonowanie
wody:
wlać wodę z kranu do naczynia szklanego, plastikowego lub ceramicznego (nie
stosować naczyń metalowych ani emaliowanych). Do pojemnika z wodą włożyć końcówkę z dyfuzorem i nastawić czas
ozonowania od 5 do 30 minut (u mnie 10 minut).
Przy ozonatorach o pojemności od 200 do 600 mg/h przy krótkim ozonowaniu
nie trzeba wychodzić z pomieszczenia, przy dłuższym lepiej opuścić pokój/kuchnię. Wodę po zakończeniu ozonowania
należy odstawić na ok. 20 minut i
dopiero po tym czasie używać do picia lub gotowania. Woda jest czysta,
świeża, nie czuć żadnych dziwnych „posmaków”, jest dokładnie oczyszczona z
chloru, bakterii, metali czy chloroformu.
Ozonowanie
warzyw: warzywa umieścić albo w torebce foliowej, albo w
naczyniu z wodą (ja wybrałam tę opcję). Umieścić w wodzie rurkę z dyfuzorem
ozonatora. Włączyć ozonator na 10 minut, po zakończeniu ozonowania pozostawić
je w wodzie na następne 10 minut, po czym wodę odlać, a warzywa używać do
jedzenia lub gotowania. Warzywa są pozbawione bakterii, wirusów, pleśni,
grzybów i azotanów.
Ozonowanie
mięsa: do pojemnika szklanego wlać wodę z kranu, w wodzie
zanurzyć mięso ( u mnie kawałek korpusu). Włożyć do wody końcówkę z dyfuzorem i
ozonować przez 20 minut. Następnie wodę wylać, a mięso osuszyć na sitku. Mięso
jest odświeżone, odkażone, pozbawione zanieczyszczeń metalicznych, hormonów,
antybiotyków, mikroorganizmów, ozon usuwa
powierzchniowo związki chemiczne służące do konserwacji żywności oraz grzyby,
bakterie i wirusy. Przy ozonowaniu mięsa na powierzchni wytworzyła się
brzydka „piana”, którą należy usunąć przed wyjęciem mięsa z wody.
Brzydka piana na powierzchni mięsa |
Jestem bardzo zadowolona z mojego ozonatora przede wszystkim ze względu na możliwość
przygotowywania zdrowszych posiłków, a zdrowe posiłki to mój priorytet! Poza
tym bardzo polubiliśmy smak czystej, ozonowanej wody, a kawa czy herbata
smakuje teraz o wiele lepiej.
Oprócz ozonowania żywności próbowaliśmy ozonować
pomieszczenia i klimatyzację samochodową – powietrze było świeże, zniknęły
zapachy stęchlizny (z klimatyzacji). Ozon działa bakteriobójczo, usuwa
bakterie, wirusy, roztocza, pyłki alergiczne w powietrzu – a to dla mnie bardzo
istotne, bo mam w domu alergików. Na razie polubiliśmy się z ozonatorem, a jaki
wpływ ma ozonowanie mieszkania na moich alergików napiszę później.
*wpis powstał we współpracy z firmą ozoneo.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz