Wiosenna Tęcza

To ciasto urzekło mnie jak tylko je zobaczyłam. Przepis niezawodny jak każdy przepis siostry Anastazji, zmieniłam tylko wierzchnią masę z masy maślanej na śmietanową z dodatkiem niebieskiej galaretki. Wymaga troszkę pracy, głównie czekania na zastyganie kolejnych mas. Ale efekt sprawia, że warto się poświęcić :) Doskonałe na wszelkiego rodzaju uroczystości, bardzo efektowne i smaczne. Polecam!



Biszkopt:
6 jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa jabłkowa:
1 kg. jabłek
3 łyżki cukru
1 galaretka zielona
1 łyżka masła

Masa budyniowa:
2 budynie waniliowe bez cukru
0,5 litra mleka
3 łyżki cukru
200 g. masła

Masa śmietanowa:
0,5 litra śmietany 30 %
1 galaretka niebieska

Dodatkowo:
2 paczki okrągłych biszkoptów
2 czerwone galaretki
100 g. wiórek kokosowych
2 łyżki cukru
1 łyżka masła



Biszkopt: białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, następnie żółtka. Mąkę i proszek przesiać, dodać do ciasta i wymieszać szpatułką lub mikserem na najniższych obrotach. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach.


Masa jabłkowa: jabłka zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Przełożyć je do garnka z grubym dnem, dodać masło, cukier i podsmażyć chwilę. Następnie wsypać galaretkę, dokładnie rozmieszać i pozostawić do ostudzenia.

Masa budyniowa: budynie ugotować na mleku z cukrem. Odstawić do ostygnięcia a następnie zmiksować z miękkim masłem.

Masa śmietanowa: galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody i pozostawić do ostudzenia - ma być letnia lub nawet chłodna. Śmietanę ubić, gdy będzie już dokładnie ubita wlać galaretkę i dokładnie wymieszać.

Galaretki czerwone rozpuścić w 3 szklankach wody. Pozostawić do ostudzenia - najlepiej jak nie są płynne tylko mocno tężejące.

Cukier z masłem rozpuścić na patelni, dodać do nich wiórki kokosowe i uprażyć na złoty kolor, ciągle mieszając, żeby wiórki się nie przypaliły.

Na biszkopt wyłożyć połowę masy budyniowej, na nią masę jabłkową, połowę masy budyniowej - wstawić do lodówki do stężenia. Potem na masę budyniową położyć biszkopty okrągłe, zalać tężejącą czerwoną galaretką. Wszystko wstawić do lodówki, aby galaretka zastygła. Następnie wyłożyć masę śmietanową i posypać ostudzonymi wiórkami kokosowymi. Przechowywać w lodówce.

*poszczególne masy należy przygotowywać stopniowo, bo galaretki szybko tężeją i trzeba uważać, żeby nie zastygły całkiem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Wilczkowy Świat , Blogger