Ciasto sezonowe z rabarbarem
Pyszne, mięciutkie, puszyste i bardzo bardzo proste. Przepis mam od kilku lat i robię to ciasto jak tylko pojawiają się świeże owoce. Bo wszystkie owoce do niego pasują, a najbardziej te "lekkie" typu porzeczki, jagody czy maliny (bo nie opadają tak szybko na dno). Dlatego nazywam je ciastem sezonowym. Dzisiejsza wersja zawiera rabarbar, który znalazłam u mamy w ogródku. W zasadzie to już ostatnie łodygi rabarbaru w tym roku. Rabarbar świetnie smakuje w tym cieście. Spróbujcie!
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 jajek
1 szklanka cukru drobnego
1 łyżka cukru waniliowego
1 masło
kilka łodyg rabarbaru (lub inne owoce sezonowe) + 2-3 łyżki cukru
Łodygi rabarbaru umyć i pokroić w niewielkie kawałki. Włożyć na patelnię, zasypać cukrem i przez kilka minut smażyć. Cukier powinien się rozpuścić i lekko skarmelizować, a rabarbar zmięknąć i puścić soki. Odstawić do wystudzenia (jeśli mamy dużo soku to można go odlać i zrobić pyszny kompot, do ciasta używamy tylko "suchego" rabarbaru).
Masło rozpuścić i pozostawić do wystudzenia.
Całe jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Mąkę i proszek przesiać, dodać do jajek i miksować na najniższych obrotach. Na koniec wlać stopione, chłodne masło. Wszystko dokładnie wymieszać.
Wlać ciasto do blachy, na wierzchu ułożyć odsączony z nadmiaru soku rabarbar. Piec 40 minut w 180 stopniach. Podawać posypany cukrem pudrem.
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 jajek
1 szklanka cukru drobnego
1 łyżka cukru waniliowego
1 masło
kilka łodyg rabarbaru (lub inne owoce sezonowe) + 2-3 łyżki cukru
Łodygi rabarbaru umyć i pokroić w niewielkie kawałki. Włożyć na patelnię, zasypać cukrem i przez kilka minut smażyć. Cukier powinien się rozpuścić i lekko skarmelizować, a rabarbar zmięknąć i puścić soki. Odstawić do wystudzenia (jeśli mamy dużo soku to można go odlać i zrobić pyszny kompot, do ciasta używamy tylko "suchego" rabarbaru).
Masło rozpuścić i pozostawić do wystudzenia.
Całe jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Mąkę i proszek przesiać, dodać do jajek i miksować na najniższych obrotach. Na koniec wlać stopione, chłodne masło. Wszystko dokładnie wymieszać.
Wlać ciasto do blachy, na wierzchu ułożyć odsączony z nadmiaru soku rabarbar. Piec 40 minut w 180 stopniach. Podawać posypany cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz