Dżem truskawkowy
Bardzo smaczny i szybki dżem truskawkowy (w porównaniu do dżemu truskawkowego 3 dniowego). Gęsty, bo sok z truskawek został wcześniej odlany. Z całymi owocami, im mniej będziemy dżem mieszać podczas smażenia, tym więcej owoców będzie w całości. Smażymy koniecznie w garnku z grubym dnem, na niewielkim ogniu.
truskawki - cały garnek 5 litrowy
1 kg. + 0,5 kg. cukru
Truskawki zasypać 1 kilogramem cukru, potrząsnąć trochę, aby cukier dokładnie pokrył truskawki. Odstawić na 24 godziny do lodówki.
Następnego dnia odlać powstały sok z truskawek ( można zrobić z niego pyszny syrop z truskawek). Pozostałe truskawki smażyć w garnku z grubym dnem na wolnym ogniu przez 2-3 godziny. Od czasu do czasu delikatnie mieszać lub potrząsać garnkiem, aby nie naruszyć struktury owoców. Pod koniec smażenia dodać pozostałe pół kilo cukru.
Gorący dżem włożyć do czystych, wyparzonych słoiczków, zamknąć szczelnie i odwrócić wieczkiem do dołu. Taki dżem nie wymaga pasteryzowania.
truskawki - cały garnek 5 litrowy
1 kg. + 0,5 kg. cukru
Truskawki zasypać 1 kilogramem cukru, potrząsnąć trochę, aby cukier dokładnie pokrył truskawki. Odstawić na 24 godziny do lodówki.
Następnego dnia odlać powstały sok z truskawek ( można zrobić z niego pyszny syrop z truskawek). Pozostałe truskawki smażyć w garnku z grubym dnem na wolnym ogniu przez 2-3 godziny. Od czasu do czasu delikatnie mieszać lub potrząsać garnkiem, aby nie naruszyć struktury owoców. Pod koniec smażenia dodać pozostałe pół kilo cukru.
Gorący dżem włożyć do czystych, wyparzonych słoiczków, zamknąć szczelnie i odwrócić wieczkiem do dołu. Taki dżem nie wymaga pasteryzowania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz