Kokosowa legumina ryżowa z truskawkami
Bardzo smaczny deser na bazie ryżu i mleka kokosowego. Najlepiej smakuje ciepły, od razu po przyrządzeniu. Możemy go wzbogacić smakiem sezonowych owoców, ja wykorzystałam dżem truskawkowy z całymi owocami i szczyptą cynamonu. Użyłam też domowego mleka kokosowego, polecam je bardzo do wszelkich deserów i wypieków.
1 szklanka ryżu
1,5 szklanki domowego mleka kokosowego
1 szklanka wody
4 łyżki cukru
szczypta soli
kilka łyżek dżemu truskawkowego
szczypta cynamonu
1 łyżka wiórków kokosowych (opcjonalnie)
Ryż opłukać na sitku, osączyć i wsypać do małego garnka, najlepiej z grubym dnem. Wlać mleko kokosowe, wodę, cukier i szczyptę soli. Doprowadzić do wrzenia.
Zmniejszyć ogień i gotować ok. 15-20 minut pod przykryciem, aż ryż wchłonie płyn. Mieszać od czasu do czasu. Do ryżu można wsypać łyżkę wiórków, będzie bardziej kokosowy. Deser wyłożyć do salaterek. Na wierzch położyć dżem truskawkowy i oprószyć cynamonem. Najlepiej smakuje ciepły.
1 szklanka ryżu
1,5 szklanki domowego mleka kokosowego
1 szklanka wody
4 łyżki cukru
szczypta soli
kilka łyżek dżemu truskawkowego
szczypta cynamonu
1 łyżka wiórków kokosowych (opcjonalnie)
Ryż opłukać na sitku, osączyć i wsypać do małego garnka, najlepiej z grubym dnem. Wlać mleko kokosowe, wodę, cukier i szczyptę soli. Doprowadzić do wrzenia.
Zmniejszyć ogień i gotować ok. 15-20 minut pod przykryciem, aż ryż wchłonie płyn. Mieszać od czasu do czasu. Do ryżu można wsypać łyżkę wiórków, będzie bardziej kokosowy. Deser wyłożyć do salaterek. Na wierzch położyć dżem truskawkowy i oprószyć cynamonem. Najlepiej smakuje ciepły.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz