Lody truskawkowe

Dzisiaj lody truskawkowe na bazie kremu angielskiego. Z mlekiem, jajkiem i śmietanką. Słodkie, kremowe, z musem truskawkowym. Im więcej musu tym lody bardziej aromatyczne. Robiłam w maszynie do lodów, ale można oczywiście bez maszyny, tylko w czasie mrożenia trzeba mieszać od czasu do czasu. 


0,5 litra mleka
3 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
5 żółtek
0,5 szkl. śmietany kremówki
300 ml. zmiksowanych truskawek



Mleko, dwie łyżki cukru i cukier waniliowy zagotować. Żółtka z pozostałą resztą cukru dokładnie roztrzepać.

Do żółtek wlewać powoli gotujące się mleko ciągle mieszając tak, aby żółtka zahartować i żeby się później nie zważyły. Następnie mleko z żółtkami wlać z powrotem do garnuszka i ogrzewać na wolnym ogniu cały czas mieszając, nie dopuszczając do zagotowania, bo masa może się zważyć (a jeśli już się zważy to możemy ją uratować szybkim blendowaniem). Masa powinna delikatnie oblepiać łyżkę, wtedy jest gotowa.

Tak powstały krem należy schłodzić w lodówce. Gdy jest już zimny wymieszać go z zimną kremówką i zmiksowanymi truskawkami. Następnie włożyć do maszyny do lodów i postępować wg instrukcji.

Lody można również zrobić bez maszyny - całość włożyć do zamrażalnika i mieszać co pół godziny. Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Wilczkowy Świat , Blogger