Młoda kapusta duszona z kiełbasą i koperkiem
Wszyscy bardzo lubimy młodą kapustkę. Była już młoda kapusta z koperkiem zasmażana, dzisiaj pora na młodą kapustę z koperkiem i kiełbasą. Bardzo lubię dodatek kiełbasy w kapuście, obojętnie czy to jest młoda kapusta, czy bigos z kapusty kiszonej. Jestem typowym mięsożercą więc żadnym mięskiem nie pogardzę :). Ten przepis polecam zrobić w większej ilości, bo kapusta odgrzewana zwłaszcza na patelni, na drugi dzień jest jeszcze smaczniejsza.
2 główki młodej kapusty
3 cebule
2 pętka kiełbasy (ok. 30 dag.)
sól
pieprz
pęczek koperku
2 łyżki oleju (do podsmażenia)
Kapustę oczyścić, poszatkować. Włożyć do garnka, zalać wodą tak, by woda przykrywała kapustę, posolić i zagotować. Gdy kapusta się zagotuje zmniejszyć ogień i na wolnym ogniu gotować aż kapusta będzie miękka. Odcedzić wodę, ale nie do końca, troszkę powinno zostać.
Cebule pokroić w kostkę, zeszklić na patelni. Kiełbasę pokroić w półplasterki, dorzucić do cebuli i podsmażyć. Cebulę z kiełbasą wrzucić do kapusty razem z posiekanym koperkiem, doprawić solą i pieprzem. Poddusić jeszcze kilka minut. Smacznego!
2 główki młodej kapusty
3 cebule
2 pętka kiełbasy (ok. 30 dag.)
sól
pieprz
pęczek koperku
2 łyżki oleju (do podsmażenia)
Kapustę oczyścić, poszatkować. Włożyć do garnka, zalać wodą tak, by woda przykrywała kapustę, posolić i zagotować. Gdy kapusta się zagotuje zmniejszyć ogień i na wolnym ogniu gotować aż kapusta będzie miękka. Odcedzić wodę, ale nie do końca, troszkę powinno zostać.
Cebule pokroić w kostkę, zeszklić na patelni. Kiełbasę pokroić w półplasterki, dorzucić do cebuli i podsmażyć. Cebulę z kiełbasą wrzucić do kapusty razem z posiekanym koperkiem, doprawić solą i pieprzem. Poddusić jeszcze kilka minut. Smacznego!
Kapusta poszatkowana |
Kiełbasa pokrojona |
I danie gotowe :) |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz