Młoda kapusta z koperkiem zasmażana

Jak wiosna to i nowalijki. Dzisiaj u nas młoda kapusta z koperkiem i delikatną zasmażką. Z dużą ilością świeżego koperku. Zasmażkę zrobiłam z margaryny bezmlecznej, ale można ją zastąpić masłem klarowanym. Kapusta z koperkiem jest świetna na obiad, moje młodsze dziecko pochłonęło cały talerz. Polecam na wiosenne obiady!


1 główka kapusty
2 cebule
3 ząbki czosnku
pęczek koperku
100 g. margaryny bezmlecznej lub 3 łyżki oleju (dla NIEalergików masło klarowane)
2-3 łyżki mąki
sól
pieprz



Kapustę posiekać niezbyt drobno, posolić i zalać wodą tak, by woda ledwo ją przykryła. Zagotować i gotować na wolnym ogniu do miękkości.

Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać, podsmażyć krótko na patelni. Koperek posiekać drobno.

Gdy kapusta będzie miękka (ale nie za bardzo, bardziej taka al dente) odlać wodę. Dodać do niej podsmażoną cebulę z czosnkiem, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Z margaryny (lub masła) i mąki zrobić zasmażkę. Gdy zasmażka będzie rumiana wlać do kapusty i podusić chwilę. Na koniec wsypać posiekany koperek. Jeśli jest potrzeba doprawić przyprawami - można użyć swoich ulubionych mieszanek ziołowych (my wolimy jedynie sól i pieprz, ewentualnie więcej czosnku).





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Wilczkowy Świat , Blogger