Piątkowe Inspiracje - Kotlety rybne z kalafiorem i suszonymi pomidorami
Dzisiaj propozycja na piątkowy obiad - kotlety rybne z dodatkiem kalafiora i suszonych pomidorów. Bardzo, bardzo smaczne. Powstały trochę przypadkiem - akurat miałam w lodówce kilka ostatnich suszonych pomidorów (a je po prostu uwielbiam), gotowany kalafior, który został mi po zupie kalafiorowej, trochę pora i dwa płaty dorsza. Smażyłam na oleju kokosowym, ale spokojnie można użyć dowolnego oleju np. rzepakowego. Kotlety szybciej zniknęły niż się pojawiły.
2 płaty mrożonego dorsza (może być świeży)
0,5 ugotowanego kalafiora
kilka suszonych pomidorów
kawałek pora
bułka tarta
1 żółtko
sól
pieprz
olej kokosowy (do smażenia)
Dorsza rozmrozić, pokroić w kawałki, kalafior podzielić na małe różyczki, pora przekroić w poprzek, pomidory odsączyć z zalewy. Wszystko zmielić w maszynce do mielenia mięsa.
Do masy rybnej wbić żółtko, dodać pieprz i sól i bułkę tartą jeśli masa jest zbyt rzadka. Wszystko dokładnie wyrobić. Z masy formować kotlety, obtaczać je w bułce tartej i smażyć na oleju kokosowym z obu stron. Podawać z ziemniakami i surówką sezonową.
2 płaty mrożonego dorsza (może być świeży)
0,5 ugotowanego kalafiora
kilka suszonych pomidorów
kawałek pora
bułka tarta
1 żółtko
sól
pieprz
olej kokosowy (do smażenia)
Dorsza rozmrozić, pokroić w kawałki, kalafior podzielić na małe różyczki, pora przekroić w poprzek, pomidory odsączyć z zalewy. Wszystko zmielić w maszynce do mielenia mięsa.
Do masy rybnej wbić żółtko, dodać pieprz i sól i bułkę tartą jeśli masa jest zbyt rzadka. Wszystko dokładnie wyrobić. Z masy formować kotlety, obtaczać je w bułce tartej i smażyć na oleju kokosowym z obu stron. Podawać z ziemniakami i surówką sezonową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz