Pudding z tapioki z truskawkami
Przepyszny deser, bezglutenowy, wegański, z musem ze świeżych truskawek. Prosty i szybki do zrobienia. Najlepiej smakuje schłodzony w lodówce. Bardzo posmakował dzieciom, które wyjadały zwłaszcza te przezroczyste kuleczki tapioki. Polecamy wszystkim!
0,5 szklanki tapioki
250 ml. wody
250 ml. domowego mleka kokosowego
1 łyżka cukru waniliowego
garść truskawek + łyżeczka cukru
Tapiokę zalać wodą i mlekiem kokosowym, odstawić na 10-15 minut, żeby troszkę zmiękła. Następnie dodać cukier i gotować na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając. Gotowa tapioka powinna mieć przezroczyste kulki i powinna być gęsta. Przełożyć ją do filiżanek/szklanek.
Truskawki zmiksować z cukrem na mus. Zalać nim przestudzoną tapiokę. Wierzch można udekorować kawałkami truskawek.
0,5 szklanki tapioki
250 ml. wody
250 ml. domowego mleka kokosowego
1 łyżka cukru waniliowego
garść truskawek + łyżeczka cukru
Tapiokę zalać wodą i mlekiem kokosowym, odstawić na 10-15 minut, żeby troszkę zmiękła. Następnie dodać cukier i gotować na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając. Gotowa tapioka powinna mieć przezroczyste kulki i powinna być gęsta. Przełożyć ją do filiżanek/szklanek.
Truskawki zmiksować z cukrem na mus. Zalać nim przestudzoną tapiokę. Wierzch można udekorować kawałkami truskawek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz