Ryż ze śmietaną i truskawkami
W naszej kuchni zaczynają królować truskawki. Można z nich wyczarować pyszne desery lub dania obiadowe na słodko - u nas właśnie dzisiaj taki obiad. Ryż z dodatkiem słodkiej śmietanki z musem truskawkowym. Ja użyłam jedne z ostatnich truskawek w syropie jakie miałam w piwnicy. Smaczne i szybkie danie, bardzo smakuje dzieciom. Dla alergików nie dodajemy śmietany.
2 torebki ryżu
0,5 litra śmietany 30%
2-3 łyżki cukru pudru
szczypta soli
200 g. truskawek świeżych lub mrożonych (u mnie truskawki w syropie)
Ryż ugotować al dente w wodzie z dodatkiem szczypty soli. Wystudzić.
Śmietankę wlać do garnka, wsypać do niej cukier, rozmieszać dokładnie, doprowadzić do wrzenia. Gdy śmietanka zacznie się gotować dodać do niej ryż i na wolnym ogniu gotować ciągle mieszając, aż ryż wchłonie śmietankę. Następnie wyłączyć kuchenkę, przykryć garnek pokrywką i odstawić na kilka minut.
Truskawki świeże lub mrożone zmiksować, można dodać odrobinę cukru (ja zmiksowałam część truskawek w syropie, część zostawiłam do dekoracji).
Ryż podawać ciepły, polany musem truskawkowym.
2 torebki ryżu
0,5 litra śmietany 30%
2-3 łyżki cukru pudru
szczypta soli
200 g. truskawek świeżych lub mrożonych (u mnie truskawki w syropie)
Ryż ugotować al dente w wodzie z dodatkiem szczypty soli. Wystudzić.
Śmietankę wlać do garnka, wsypać do niej cukier, rozmieszać dokładnie, doprowadzić do wrzenia. Gdy śmietanka zacznie się gotować dodać do niej ryż i na wolnym ogniu gotować ciągle mieszając, aż ryż wchłonie śmietankę. Następnie wyłączyć kuchenkę, przykryć garnek pokrywką i odstawić na kilka minut.
Truskawki świeże lub mrożone zmiksować, można dodać odrobinę cukru (ja zmiksowałam część truskawek w syropie, część zostawiłam do dekoracji).
Ryż podawać ciepły, polany musem truskawkowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz