Sorbet arbuzowy
Bardzo prostu i orzeźwiający sorbet arbuzowy. Wystarczy tylko arbuz i zamrażalnik :) ale uwaga - arbuz musi być bardzo słodki, jeśli nie jest trzeba lekko go dosłodzić. Po zamarznięciu słodycz arbuza gdzieś nam ucieka, żeby nie był mdły polecam skropić go cytryną i dosłodzić cukrem trzcinowym (lub zwykłym) - sprawdzone! Jeśli nie macie czasu albo ochoty aby mrozić arbuza, polecam schłodzony koktajl arbuzowy.
kawałek arbuza (ćwiartka)
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki cukru (opcjonalnie)
Arbuz pokroić na małe kawałki, powyciągać z niego pestki i umieścić w blenderze. Wlać sok z cytryny i cukier. Zmiksować wszystko.
Następnie całość wlać do plastikowego pojemnika i umieścić w zamrażalniku na kilka godzin, mieszając co pół godziny (można użyć też maszyny do lodów - wtedy wlać rozdrobniony arbuz z dodatkami do maszyny i postępować wg. instrukcji). Smacznego!!!
kawałek arbuza (ćwiartka)
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki cukru (opcjonalnie)
Arbuz pokroić na małe kawałki, powyciągać z niego pestki i umieścić w blenderze. Wlać sok z cytryny i cukier. Zmiksować wszystko.
Następnie całość wlać do plastikowego pojemnika i umieścić w zamrażalniku na kilka godzin, mieszając co pół godziny (można użyć też maszyny do lodów - wtedy wlać rozdrobniony arbuz z dodatkami do maszyny i postępować wg. instrukcji). Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz