Clafoutis z czereśniami
Clafoutis to pyszny, francuski deser. Świeże owoce zapiekane w delikatnym cieście. Bardzo szybko się robi, wystarczy tylko wymieszać składniki ciasta i zalać nimi owoce. Nie potrzeba nawet robota kuchennego, wystarczy miska i trzepaczka. Takie nieskomplikowane przepisy lubimy najbardziej. Dzisiejsza wersja zawiera śmietankę i jajka więc nie nadaje się dla alergików.
0,5 kg. ciemnych czereśni
3 jajka
200 ml. śmietany 30%
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
cukier puder (do posypania)
1 łyżka masła
Czereśnie umyć, osączyć, wydrylować. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodawać stopniowo mąkę i śmietankę i ubijać, aż powstanie gładkie ciasto.
Formę żaroodporną wysmarować dokładnie masłem. Umieścić w niej wydrylowane czereśnie i zalać ciastem.
Piec ok. 30 minut w 180 stopniach. Podawać gorące, posypane cukrem pudrem. Można też podawać na zimno.
3 jajka
200 ml. śmietany 30%
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
cukier puder (do posypania)
1 łyżka masła
Czereśnie umyć, osączyć, wydrylować. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodawać stopniowo mąkę i śmietankę i ubijać, aż powstanie gładkie ciasto.
Formę żaroodporną wysmarować dokładnie masłem. Umieścić w niej wydrylowane czereśnie i zalać ciastem.
Piec ok. 30 minut w 180 stopniach. Podawać gorące, posypane cukrem pudrem. Można też podawać na zimno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz