Lody malinowo-jogurtowe
Bardzo szybkie i proste do zrobienia lody. Nie potrzeba do nich maszyny, wychodzą świetne. W wersji dla alergików nie trzeba dodawać jogurtu, wystarczy sam sos malinowy, będzie wtedy pyszny sorbet malinowy. Przez całe lato w zamrażalniku mam różne lody, w miarę ich ubywania dorabiam ciągle nowe smaki. Lody malinowe zrobiłam wersji - na patyku. Zapraszam do spróbowania!
1 szklanka malin
0,5 szklanki jogurtu typu greckiego
1 łyżka cukru pudru
Maliny przetrzeć przez sitko, w ten sposób pozbyć się pestek. Wymieszać powstały sos malinowy z cukrem pudrem, można użyć więcej lub mniej cukru w zależności od własnych preferencji.
Do foremek na lody dodawać po łyżeczce sosu malinowego na przemian z jogurtem. Na koniec stuknąć foremką o blat, aby nie było dziurek i pustych miejsc w lodach. Wstawić do zamrażalnika na kilka godzin.
Jeśli robicie lody na patyku, łatwo je wyjąć polewając foremkę ciepłą wodą lub zanurzając na chwilę w ciepłej wodzie.
1 szklanka malin
0,5 szklanki jogurtu typu greckiego
1 łyżka cukru pudru
Maliny przetrzeć przez sitko, w ten sposób pozbyć się pestek. Wymieszać powstały sos malinowy z cukrem pudrem, można użyć więcej lub mniej cukru w zależności od własnych preferencji.
Do foremek na lody dodawać po łyżeczce sosu malinowego na przemian z jogurtem. Na koniec stuknąć foremką o blat, aby nie było dziurek i pustych miejsc w lodach. Wstawić do zamrażalnika na kilka godzin.
Jeśli robicie lody na patyku, łatwo je wyjąć polewając foremkę ciepłą wodą lub zanurzając na chwilę w ciepłej wodzie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz