Sok z aronii
Sok z aronii to nasze niedawne odkrycie i przyznam się, że bardzo nam posmakował. Dzieci domagały się codziennie soczku, a że najlepsze są domowe - wiadomo, to w piwnicy zawsze musi być zapas. Dodatkowo aronia jest bardzo bogata w witaminę C i dobrze wpływa na naszą odporność. A o nią trzeba dbać zwłaszcza w nadchodzącym sezonie jesiennym. Polecam bardzo sok z aronii z dodatkiem odrobiny kwasku cytrynowego, jest bardziej wyrazisty.
1 kg. aronii
1 kg. cukru
6 szklanek wody
1 łyżeczka kwasku cytrynowego (opcjonalnie)
Aronię umyć dokładnie, zalać wodą i zagotować. Gotować na wolnym ogniu przez ok. 20 minut. Następnie odstawić do wystudzenia, najlepiej na całą noc, aby sok nabrał mocy.
Następnego dnia odlać sok, wsypać cukier i kwasek cytrynowy i zagotować. Gorący sok wlać do wymytych i wyparzonych buteleczek lub słoików. Nie trzeba ich pasteryzować.
1 kg. aronii
1 kg. cukru
6 szklanek wody
1 łyżeczka kwasku cytrynowego (opcjonalnie)
Aronię umyć dokładnie, zalać wodą i zagotować. Gotować na wolnym ogniu przez ok. 20 minut. Następnie odstawić do wystudzenia, najlepiej na całą noc, aby sok nabrał mocy.
Następnego dnia odlać sok, wsypać cukier i kwasek cytrynowy i zagotować. Gorący sok wlać do wymytych i wyparzonych buteleczek lub słoików. Nie trzeba ich pasteryzować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz