Buraczki marynowane z czosnkiem
Pyszne buraczki na zimę, marynowane z czosnkiem, delikatne, świetne do kanapek, sałatek, do obiadu. Idealne są te najmniejsze, ale jeśli mamy duże to możemy je pokroić i też będą super. Nie wyobrażam sobie zimy bez buraczków w piwnicy, czy to marynowanych w całości jak te, czy tartych z papryką (przepis tu: KLIK). Spróbujcie!
Zalewa:
3/4 szklanki octu
3 szklanki wody
0,5 szklanki cukru
1 łyżka soli
buraczki ćwikłowe
kilka ząbków czosnku
ziele angielskie
Buraczki umyć, włożyć do garnka, zalać zimną wodą i zagotować. Gotować, aż będą miękkie. Następnie wystudzić
Wystudzone buraczki obrać ze skórki, skórka bardzo ładnie odchodzi. Włożyć do słoików, małe buraczki bardzo ładnie wyglądają w całości, większe buraki pokroić na kawałki. Do każdego słoika włożyć 2-3 ząbki czosnku i kilka ziarenek ziela angielskiego.
Składniki zalewy zagotować i ostudzić. Zalać buraczki w słoikach, słoiki zakręcić i pasteryzować przez ok. 20 minut.
Zalewa:
3/4 szklanki octu
3 szklanki wody
0,5 szklanki cukru
1 łyżka soli
buraczki ćwikłowe
kilka ząbków czosnku
ziele angielskie
Buraczki umyć, włożyć do garnka, zalać zimną wodą i zagotować. Gotować, aż będą miękkie. Następnie wystudzić
Wystudzone buraczki obrać ze skórki, skórka bardzo ładnie odchodzi. Włożyć do słoików, małe buraczki bardzo ładnie wyglądają w całości, większe buraki pokroić na kawałki. Do każdego słoika włożyć 2-3 ząbki czosnku i kilka ziarenek ziela angielskiego.
Składniki zalewy zagotować i ostudzić. Zalać buraczki w słoikach, słoiki zakręcić i pasteryzować przez ok. 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz