Dżem z jeżyn
Dżem z jeżyn jest świetnym dodatkiem do różnego rodzaju deserów. Można go zmiksować, wtedy będzie miał jednolitą konsystencję, ja nie miksowałam, chciałam by zostały całe owoce. I to był strzał w dziesiątkę, bo całe owoce nie dość, ze smaczne to jeszcze bardzo fajnie wyglądają i zachęcają by je zjeść. Robi się go bardzo szybko. Nie podałam proporcji cukru, bo sypałam "na oko", do smaku. Dzieci bardzo po polubiły i niestety na zimę nie zostało już nic...
jeżyny
cukier
Jeżyny zasypać cukrem i odstawić na kilka godzin by puściły sok. Następnie zagotować i gotować na wolnym ogniu przez ok. 20 minut.
Gorący dżem nakładać do wyparzonych słoików. Zakręcić i postawić do góry dnem - nie wymaga pasteryzowania.
jeżyny
cukier
Jeżyny zasypać cukrem i odstawić na kilka godzin by puściły sok. Następnie zagotować i gotować na wolnym ogniu przez ok. 20 minut.
Gorący dżem nakładać do wyparzonych słoików. Zakręcić i postawić do góry dnem - nie wymaga pasteryzowania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz