Keczup domowy

Ten przepis mamy w domu od lat. Najlepszy domowy keczup jaki jadłam! Aromatyczny dzięki dodanym przyprawom. Samo przygotowanie jest krótkie, wystarczy pomidory wraz z cebulą przekręcić przez maszynkę, dodać przyprawy i gotować. Gotowanie, a właściwie odparowywanie trwa nieco dłużej, najlepszy do tego jest garnek z grubym dnem oraz regularne mieszanie, by pomidory się nie przypaliły. Polecam gorąco!


5 kg. pomidorów (ja użyłam odmiany Lima)
0,5 kg. cebuli
10 ziaren pieprzu
10 ziaren ziela angielskiego
10 goździków
1 łyżka cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej
1 szklanka cukru
1 szklanka octu
2 łyżki soli



Pomidory umyć, przekroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne (nie obierać ze skórki). Cebulę obrać i również pokroić w ćwiartki. Pomidory z cebulą przekręcić przez maszynkę i wlać do garnka z grubym dnem. Dodać pieprz, ziele, goździki, cynamon i gałkę i gotować na wolnym ogniu, aż pomidory stracą połowę swojej objętości.

Pod koniec gotowania dodać cukier, ocet i sól. Gotować jeszcze chwilę, a następnie wkładać do wyparzonych słoiczków i odwracać do góry dnem. Keczup złożony w ten sposób nie wymaga pasteryzowania.

*pieprz, ziele i goździki można wyjąć przed złożeniem do słoików.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Wilczkowy Świat , Blogger