Pieczona dynia z marchewką i cebulą

Kolejny szybki i bardzo prosty do wykonania przepis na obiad/przekąskę - pieczona dynia, pieczona marchewka i cebula, zalane dresingiem miodowo-musztardowym. Warzywa kroimy w kostkę w kostkę, zalewamy sosem i wstawiamy do piekarnika. Voila! Pieczone warzywa są świetną alternatywą dla ziemniaków, mogą służyć jako sałatka do obiadu, jako przekąska na podwieczorek. Są smaczne i zdrowe, a dzieci za nimi przepadają. Polecam!

To mój czwarty przepis w ramach akcji dyniowej organizowanej w październiku. Po więcej przepisów z dynią w roli głównej zapraszam do dziewczyn:
Ani, Alicji, Karoliny.
Jeśli chcesz do nas dołączyć napisz proszę w komentarzu lub oznacz zdjęcie na instagramie #akcjadyniowa.  


połowa dyni
4 duże marchewki
2 cebule
sezam (do posypania)
pestki dyni (do posypania)

Sos miodowo-musztardowy:
5 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżki musztardy (ja użyłam musztardy dijon)
2 łyżki miodu
pieprz czarny
sól



Dynię obrać ze skórki, pokroić w większą kostkę. Marchewkę obrać i pokroić w niezbyt cienkie plasterki. Cebulę pokroić w piórka. Wszystkie warzywa włożyć do naczynia żaroodpornego.

Składniki sosu wymieszać dokładnie ze sobą, najlepiej wlać do małego słoiczka i potrząsać nim energicznie. Doprawić solą i pieprzem i wylać sos na warzywa. Wymieszać z warzywami i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180 stopni, aż warzywa będą miękkie. Przed podaniem posypać sezamem i pestkami dyni. Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Wilczkowy Świat , Blogger