Puree z dyni
Puree z dyni to baza do wielu potraw, ja wykorzystałam je robiąc dyniowe gnocchi i syrop dyniowy do kawy. Jest bardzo proste do zrobienia, można je zamrozić i wykorzystywać przez cały rok. Świeże puree z dyni nie jest trwałe, należy je wykorzystać w ciągu 3-4 dni, inaczej skwaśnieje nawet w lodówce. Puree można dodawać do ciast i deserów, do dań wytrawnych, świetnie nadaje się dla alergików. Zachęcam do spróbowania!
To mój pierwszy przepis w ramach akcji dyniowej organizowanej w październiku. Po więcej przepisów z dynią w roli głównej zapraszam do dziewczyn:
Ani, Alicji, Pauliny, Karoliny.
Jeśli chcesz do nas dołączyć napisz proszę w komentarzu lub oznacz zdjęcie na instagramie #akcjadyniowa.
dynia
olej
Dynię przekroić na pół, ze środka wyciągnąć pestki i miąższ. Pokroić na małe kawałki, nie obierać ze skórki. Wyłożyć na blaszce, można przykryć folią aluminiową, aby dynia się nie spiekła, polać odrobiną oleju i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec, aż dynia będzie miękka (ja sprawdzam widelcem, jak ładnie wchodzi wyłączam piekarnik).
Upieczoną dynię wystudzić, obrać ze skórki, i zmiksować. Puree można przechowywać w lodówce przez kilka dni.
To mój pierwszy przepis w ramach akcji dyniowej organizowanej w październiku. Po więcej przepisów z dynią w roli głównej zapraszam do dziewczyn:
Ani, Alicji, Pauliny, Karoliny.
Jeśli chcesz do nas dołączyć napisz proszę w komentarzu lub oznacz zdjęcie na instagramie #akcjadyniowa.
dynia
olej
Dynię przekroić na pół, ze środka wyciągnąć pestki i miąższ. Pokroić na małe kawałki, nie obierać ze skórki. Wyłożyć na blaszce, można przykryć folią aluminiową, aby dynia się nie spiekła, polać odrobiną oleju i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec, aż dynia będzie miękka (ja sprawdzam widelcem, jak ładnie wchodzi wyłączam piekarnik).
Upieczoną dynię wystudzić, obrać ze skórki, i zmiksować. Puree można przechowywać w lodówce przez kilka dni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz