Sernik zebra
Pyszny sernik o smaku dyniowo-karmelowo-czekoladowym. Na spodzie z kruchych herbatników i masła. Bardzo efektowny i bardzo bardzo smaczny. Do zrobienia tego sernika użyłam twarogu wiejskiego, swojskiego masła i puree z dyni ekologicznej. Z polewą karmelową... Ten sernik jest idealny na jesienne popołudnia, do kawy czy herbaty lub na specjalne okazje. Polecam gorąco!
To mój trzeci przepis w ramach akcji dyniowej organizowanej w październiku. Po więcej przepisów z dynią w roli głównej zapraszam do dziewczyn:
Ani, Alicji, Karoliny.
Jeśli chcesz do nas dołączyć napisz proszę w komentarzu lub oznacz zdjęcie na instagramie #akcjadyniowa.
Spód:
100 g. herbatników (u mnie typu petitki)
100 g. masła
Masa serowa:
1 kg. sera białego trzykrotnie zmielonego
5 jajek
0,5 szklanki oleju
1 szklanka cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
1 puszka masy krówkowej
1 szklanka puree z dyni
3 łyżki kakao
Spód: Herbatniki pokruszyć ręcznie lub w malakserze, masło roztopić. Masło dodać do pokruszonych ciastek i wymieszać. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, na to wysypać herbatniki z masłem, uklepać dokładnie i wstawić do lodówki by masło stężało.
Masa serowa: Do sera dodać żółtka, olej i pół szklanki cukru. Wymieszać do połączenia składników. Następnie dodać mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną, rozmieszać. Białka ubić z połową cukru na sztywną pianę, dodać do sera i wymieszać delikatnie szpatułką.
Masę podzielić na 3 części - do jednej części dodać puree z dyni, do drugiej kakao, do trzeciej połowę masy krówkowej. Wszystkie masy wymieszać delikatnie. Na ciasteczkowy spód wylewać po 2 łyżki każdej z mas (najpierw 2 łyżki masy krówkowej, potem 2 łyżki masy dyniowej, potem 2 łyżki masy czekoladowej) aż masy się skończą. Jeśli masy są gęste to na koniec ciasto wyrównać, jeśli rzadkie to ciasto się samo ładnie rozleje.
Sernik piec ok. godziny w 180 stopniach. Wystudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Na wystudzony sernik wyłożyć pozostałą masę krówkową.
*podczas pieczenia można na spód piekarnika postawić blachę z wodą, woda parując spowoduje, że sernik będzie bardziej kremowy - to tzw. pieczenie w kąpieli wodnej.
To mój trzeci przepis w ramach akcji dyniowej organizowanej w październiku. Po więcej przepisów z dynią w roli głównej zapraszam do dziewczyn:
Ani, Alicji, Karoliny.
Jeśli chcesz do nas dołączyć napisz proszę w komentarzu lub oznacz zdjęcie na instagramie #akcjadyniowa.
Spód:
100 g. herbatników (u mnie typu petitki)
100 g. masła
Masa serowa:
1 kg. sera białego trzykrotnie zmielonego
5 jajek
0,5 szklanki oleju
1 szklanka cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
1 puszka masy krówkowej
1 szklanka puree z dyni
3 łyżki kakao
Spód: Herbatniki pokruszyć ręcznie lub w malakserze, masło roztopić. Masło dodać do pokruszonych ciastek i wymieszać. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, na to wysypać herbatniki z masłem, uklepać dokładnie i wstawić do lodówki by masło stężało.
Masa serowa: Do sera dodać żółtka, olej i pół szklanki cukru. Wymieszać do połączenia składników. Następnie dodać mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną, rozmieszać. Białka ubić z połową cukru na sztywną pianę, dodać do sera i wymieszać delikatnie szpatułką.
Masę podzielić na 3 części - do jednej części dodać puree z dyni, do drugiej kakao, do trzeciej połowę masy krówkowej. Wszystkie masy wymieszać delikatnie. Na ciasteczkowy spód wylewać po 2 łyżki każdej z mas (najpierw 2 łyżki masy krówkowej, potem 2 łyżki masy dyniowej, potem 2 łyżki masy czekoladowej) aż masy się skończą. Jeśli masy są gęste to na koniec ciasto wyrównać, jeśli rzadkie to ciasto się samo ładnie rozleje.
Sernik piec ok. godziny w 180 stopniach. Wystudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Na wystudzony sernik wyłożyć pozostałą masę krówkową.
*podczas pieczenia można na spód piekarnika postawić blachę z wodą, woda parując spowoduje, że sernik będzie bardziej kremowy - to tzw. pieczenie w kąpieli wodnej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz