Bartosz

Pyszne, jesienne, wilgotne ciasto z dużą ilością jabłek i cynamonu. To pierwsze ciasto, które nauczyłam się piec jako nastolatka. I piekłam zazwyczaj jesienią, ze świeżych jabłek prosto z sadu. Do tej pory mam do niego sentyment. Jest bardzo proste, nie potrzeba używać do niego miksera. Wystarczy tylko wymieszać składniki i włożyć do piekarnika. Polecam wszystkim początkującym w kuchni. 

To mój pierwszy przepis w ramach akcji cynamonowej organizowanej w listopadzie. Po więcej przepisów z cynamonem zapraszam do dziewczyn:
Ani, Pauliny.
Jeśli chcesz do nas dołączyć napisz proszę w komentarzu lub oznacz zdjęcie na instagramie #akcjacynamonowa.  


6 jabłek
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
5 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 czubata łyżeczka cynamonu



Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w małe kawałeczki. Jajka roztrzepać w jednej misce z olejem. W drugiej misce wymieszać cukier i przesianą mąkę, proszek, sodę i cynamon. Wlać jajka z olejem do mąki z cukrem i proszkiem. Dokładnie rozmieszać.


Jabłka zalać ciastem i rozmieszać, aby każdy kawałek jabłka był ciastem zmoczony. Wylać ciasto z jabłkami do foremki wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach. Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem  wymieszanym z cynamonem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Wilczkowy Świat , Blogger