Kisiel wiśniowy
Najlepszy kisiel to kisiel domowy, pachnący owocami. Przygotowuje się go szybko, niemal tak szybko jak z torebki. A jest o niebo pyszniejszy. Przygotowałam dzisiaj kisiel wiśniowy, użyłam świeżych wiśni, ale świetnie nadają się też wiśnie mrożone lub z kompotu. Można je wydrylować, ale nie jest to konieczne, u nas od zawsze wiśnie gotowane były w całości. Jeśli macie ochotę na coś słodkiego i owocowego, taki kisiel będzie idealnym rozwiązaniem!
2 szklanki wiśni
2,5 szklanki wody
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
cukier (do posłodzenia)
Wiśnie zalać wodą, zagotować i gotować na wolnym ogniu, aż wiśnie nieco się rozpadną i puszczą swój sok.
Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w małej ilości zimnej wody, dolać do gotującego się kiślu i gotować jeszcze kilka minut. Pod koniec gotowania dosłodzić do smaku.
2 szklanki wiśni
2,5 szklanki wody
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
cukier (do posłodzenia)
Wiśnie zalać wodą, zagotować i gotować na wolnym ogniu, aż wiśnie nieco się rozpadną i puszczą swój sok.
Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w małej ilości zimnej wody, dolać do gotującego się kiślu i gotować jeszcze kilka minut. Pod koniec gotowania dosłodzić do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz