Sałatka śledziowa z warzywami i brązowym ryżem

Moja wariacja na temat sałatki wielowarzywnej. Tradycyjne elementy sałatki warzywnej urozmaiciłam dodatkiem w postaci śledzia, odrobiny brązowego ryżu i chili. Sałatki nie trzeba mocno solić, bo śledź sam w sobie jest słony i możemy czasem przesadzić. Lepiej dodać więcej świeżo mielonego pieprzu. Bardzo lubię wszelkie sałatki śledziowe i ta też bardzo mi posmakowała. Jest delikatnie ostra, dzięki dodatkowi ogórka kiszonego, wcześniej wspomnianego pieprzu i odrobiny chili (ale chili możemy pominąć, nie jest konieczne).


5 filetów śledziowych typu matjas
3 spore ziemniaki
1 duża marchewka
1 pietruszka
4 ogórki kiszone
3 jajka
1 nieduża cebula
pęczek szczypiorku
0,5 torebki brązowego ryżu
4 łyżki śmietany
2 łyżki majonezu
sól
pieprz
szczypta chili (opcjonalnie)
starty żółty ser (do posypania)



Filety śledziowe moczyć przez kilka godzin w zimnej wodzie, aż będą odpowiednio słone. Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę ugotować w mundurkach, jajka ugotować na twardo, a ryż do miękkości.


Śledzie pokroić w kostkę, ziemniaki, marchewkę i pietruszkę odcedzić, ostudzić, obrać ze skórki i również pokroić w kostkę. Jajka obrać i pokroić w niewielkie kawałki (może być kostka). Cebulę pokroić drobno, szczypiorek posiekać. Ogórki kiszone obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę.

Do dużej miski wsypać wszystkie składniki sałatki i ugotowany ryż, wymieszać. W drugiej miseczce wymieszać śmietanę z majonezem, zalać sosem sałatkę i doprawić odrobiną soli, dużą ilością pieprzu i jeśli ktoś ma ochotę to szczyptą chili. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Wilczkowy Świat , Blogger