Zakwas z buraków
Zakwas z buraków jest podstawą do zrobienia barszczu czerwonego na wigilię. Znakomicie nadaje się też do picia, jest doskonałym naturalnym napojem wzmacniającym odporność. Same buraki mają mnóstwo wartości odżywczych i picie zakwasu przyniesie nam same korzyści. Ukiszone buraczki można wykorzystać do sałatki, carpaccio lub do położenia na kanapkę.
1,5 kg. buraczków ćwikłowych
1 główka czosnku
garść ziela angielskiego
garść czarnego pieprzu
kilka liści laurowych
woda
sól (1 łyżka soli na 1 litr wody)
Buraczki pokroić i obrać w większe kawałki. Czosnek obrać, jeśli mamy duże ząbki to przekroić je na połowę.
Buraczki ułożyć na przemian z czosnkiem i przyprawami w kamionkowym naczyniu lub dużym słoiku. Na samej górze powinny być buraki. Wodę (najlepiej zagotowaną i ostudzoną) wymieszać z solą i zalać nią buraki. Odstawić w ciepłe miejsce na minimum 5 dni.
Po upływie 5 dni zakwas przecedzić, wlać do słoików o przechowywać w lodówce. Taki zakwas może stać w lodówce przez kilka miesięcy.
1,5 kg. buraczków ćwikłowych
1 główka czosnku
garść ziela angielskiego
garść czarnego pieprzu
kilka liści laurowych
woda
sól (1 łyżka soli na 1 litr wody)
Buraczki pokroić i obrać w większe kawałki. Czosnek obrać, jeśli mamy duże ząbki to przekroić je na połowę.
Buraczki ułożyć na przemian z czosnkiem i przyprawami w kamionkowym naczyniu lub dużym słoiku. Na samej górze powinny być buraki. Wodę (najlepiej zagotowaną i ostudzoną) wymieszać z solą i zalać nią buraki. Odstawić w ciepłe miejsce na minimum 5 dni.
Po upływie 5 dni zakwas przecedzić, wlać do słoików o przechowywać w lodówce. Taki zakwas może stać w lodówce przez kilka miesięcy.
Gotowy zakwas przed odcedzeniem i przelaniem do butelek |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz