Zakwas z buraków

Zakwas z buraków jest podstawą do zrobienia barszczu czerwonego na wigilię. Znakomicie nadaje się też do picia, jest doskonałym naturalnym napojem wzmacniającym odporność. Same buraki mają mnóstwo wartości odżywczych i picie zakwasu przyniesie nam same korzyści. Ukiszone buraczki można wykorzystać do sałatki, carpaccio lub do położenia na kanapkę.


1,5 kg. buraczków ćwikłowych
1 główka czosnku
garść ziela angielskiego
garść czarnego pieprzu
kilka liści laurowych
woda
sól (1 łyżka soli na 1 litr wody)



Buraczki pokroić i obrać w większe kawałki. Czosnek obrać, jeśli mamy duże ząbki to przekroić je na połowę.


Buraczki ułożyć na przemian z czosnkiem i przyprawami w kamionkowym naczyniu lub dużym słoiku. Na samej górze powinny być buraki. Wodę (najlepiej zagotowaną i ostudzoną) wymieszać z solą i zalać nią buraki. Odstawić w ciepłe miejsce na minimum 5 dni.

Po upływie 5 dni zakwas przecedzić, wlać do słoików o przechowywać w lodówce. Taki zakwas może stać w lodówce przez kilka miesięcy.



Gotowy zakwas przed odcedzeniem i przelaniem do butelek

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Wilczkowy Świat , Blogger