Carpaccio z kiszonego buraka, oscypka i pestek dyni

Pamiętacie zakwas z buraków, który przygotowywałam jako podstawę wigilijnego barszczu czerwonego z uszkami? Zakwas został w całości wykorzystany, zostały za to buraki. Dzisiaj proponuję Wam co można z takich buraków zrobić. Mianowicie - carpaccio! Kiszony burak jest dość twardy, ale ma bardzo ciekawy i aromatyczny smak. Pokrojony w cienkie plasterki znakomicie nadaje się na przekąskę, przystawkę lub sałatkę do obiadu - jak kto woli. W mojej wersji carpacccio z buraka jest połączone z oscypkiem, który nadaje słoności oraz pestkami i olejem z dyni, które nadają typowo polskiego smaku. Bardzo Wam polecam!


kiszony burak
kawałek oscypka
pestki dyni
olej z pestek dyni



Buraka kiszonego pokroić w cienkie plasterki i ułożyć na talerzu. Oscypka zetrzeć na tarce lub pokroić cienko nożem w paski. Posypać po wierzchu buraków.


Na buraki z oscypkiem posypać podprażone na patelni pestki dyni. Delikatnie skropić całość olejem z pestek dyni. Schłodzić w lodówce.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Wilczkowy Świat , Blogger