Ciasto Kilimandżaro

Proste, a jednocześnie efektowne ciasto o niebanalnym smaku. Inspirację znalazłam u mojej ulubionej siostry Anastazji, zmieniłam nieco przepis na biszkopt, aby był bardziej puszysty. Kilimandżaro to ciasto dla wielbicieli mas budyniowych przekładanych kwaskowatym jabłkiem. Pyyyszne, nie jest też zbyt skomplikowane, podczas studzenia biszkoptu można robić masy więc przygotowanie też nie jest czasochłonne. Polecam bardzo każdemu!


Biszkopt:
5 jaj
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
3 łyżki kakao

Masa jabłkowa:
1,5 kg. jabłek
2 galaretki (ja użyłam cytrynowych, ale mogą być różne)

Masa budyniowa:
2 żółtka
0,5 litra mleka
0.5 szklanki cukru
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
200 g. masła



Biszkopt - białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier i ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka, wymieszać. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i kakao przesiać, dodać do masy jajecznej i wymieszać na najniższych obrotach miksera lub szpatułką. Piec w 180 stopniach przez około 30 minut.

Masa jabłkowa - jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wrzucić na patelnię i podsmażyć. Do gorących jabłek wsypać galaretki i smażyć przez chwilę. Pozostawić do lekkiego ostudzenia.

Masa budyniowa - mleko podzielić na połowę, jedną połowę mleka zagotować z cukrem, drugą rozmieszać z żółtkami, mąką pszenną i ziemniaczaną. Gdy mleko z cukrem się zagotuje wlać do niego mleko z żółtkami i gotować ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Gotowy budyń pozostawić do wystudzenia (najlepiej jak budyń będzie letni, a nie zimny). Masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać do niego letni budyń. Wymieszać dokładnie, aż w masie nie będzie grudek.

Ostudzony biszkopt przekroić na pół. Na jedną połowę wyłożyć jabłka z galaretką, wyrównać, następnie masę budyniową. Przykryć drugą połową biszkoptu. Ciasto polać polewą czekoladową, np. taką KLIK i posypać wiórkami kokosowymi. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin, najlepiej przez całą noc.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Wilczkowy Świat , Blogger