Ciasto Wuzetka
Pyszna, klasyczna wuzetka. Czekoladowy biszkopt przekładany bitą śmietaną, którą usztywniłam serkiem mascarpone, frużelina porzeczkowa i polewa ganache. Proste, a jednocześnie bardzo smaczne ciasto. Powstało w powojennej Warszawie i do dzisiaj cieszy nasze podniebienia. Zapraszam na moją wersję wuzetki!
Biszkopt czekoladowy - przepis TUTAJ-KLIK
Masa śmietanowa:
250 ml. śmietanki 30 %
250g. serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
Polewa:
100 ml. śmietanki 30 %
100 g. czekolady gorzkiej
dowolny dżem (np. wiśniowy, śliwkowy, ja użyłam frużeliny porzeczkowej TEJ-KLIK)
Upiec biszkopt, wystudzić i przekroić na połowę - najlepiej to robić poprzedniego dnia, biszkopt nie jest tak miękki i łatwo go przekroić.
Do śmietany wsypać cukier puder, dodać serek mascarpone i mikserem ubić na sztywno. Przekrojony biszkopt posmarować dżemem lub jak ja - frużeliną. Na to wyłożyć masę śmietanową, pozostawiając ok. 4 łyżek masy do dekoracji. Przykryć drugą połową biszkopta.
Ciasto włożyć do lodówki. Przygotować polewę - śmietankę podgrzać, ale nie gotować! Do podgrzanej śmietanki dodać połamaną w kawałki czekoladę. Mieszać, aż czekolada się rozpuści i polewa będzie miała jednolitą konsystencję. Schłodzić w lodówce, polewa nieco zgęstnieje.
Ciasto polać lekko gęstą polewą ganache i wyrównać. Schłodzić. Pozostałą śmietanką ozdabiać pokrojone ciastka.
Biszkopt czekoladowy - przepis TUTAJ-KLIK
Masa śmietanowa:
250 ml. śmietanki 30 %
250g. serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
Polewa:
100 ml. śmietanki 30 %
100 g. czekolady gorzkiej
dowolny dżem (np. wiśniowy, śliwkowy, ja użyłam frużeliny porzeczkowej TEJ-KLIK)
Upiec biszkopt, wystudzić i przekroić na połowę - najlepiej to robić poprzedniego dnia, biszkopt nie jest tak miękki i łatwo go przekroić.
Do śmietany wsypać cukier puder, dodać serek mascarpone i mikserem ubić na sztywno. Przekrojony biszkopt posmarować dżemem lub jak ja - frużeliną. Na to wyłożyć masę śmietanową, pozostawiając ok. 4 łyżek masy do dekoracji. Przykryć drugą połową biszkopta.
Ciasto włożyć do lodówki. Przygotować polewę - śmietankę podgrzać, ale nie gotować! Do podgrzanej śmietanki dodać połamaną w kawałki czekoladę. Mieszać, aż czekolada się rozpuści i polewa będzie miała jednolitą konsystencję. Schłodzić w lodówce, polewa nieco zgęstnieje.
Ciasto polać lekko gęstą polewą ganache i wyrównać. Schłodzić. Pozostałą śmietanką ozdabiać pokrojone ciastka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz