Kurczak glazurowany w miodzie z warzywami po chińsku
Bardzo smaczny kurczak o orientalnym smaku. Warzywa ugotowane al dente, do tego brązowy ryż i kawałki piersi obsmażone w miodzie i przyprawie chińskiej to doskonały pomysł na obiad. Jeśli lubicie delikatne, słodko-ostre smaki to ten kurczak będzie idealny dla Was. Nam bardzo posmakowało to danie, polecam!
1 podwójna pierś z kurczaka
1 podwójna pierś z kurczaka
2 łyżki miodu
przyprawa chińska 5 smaków
oliwa
1 marchewka
1 pietruszka
1 cebula
2 ząbki czosnku
mała puszka czerwonej fasoli
1 puszka ananasów
1 łyżka mąki ziemniaczanej
0,5 szklanki wody
2 torebki brązowego ryżu
sól
pieprz
natka pietruszki
chili w płatkach
Pierś z kurczaka przekroić na pół, natrzeć przyprawą chińską
5 smaków z obu stron oraz szczyptą soli, odstawić do lodówki na ok. godzinę.
Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na patelni. Marchewkę i
pietruszkę pokroić w słupki, ananasa w kostkę,
czosnek w plasterki, fasolę odcedzić. Sok z ananasa rozmieszać z mąką
ziemniaczaną i wodą.
Do zeszklonej cebuli dodać marchewkę, pietruszkę, czosnek i
ananasa. Chwilkę podsmażyć. Dodać sok ananasowy z wodą i mąką ziemniaczaną,
zagotować żeby sos zgęstniał i gotować na wolnym ogniu, aż marchewka będzie al.
dente. Pod koniec gotowania wrzucić czerwoną fasolę. Doprawić solą, pieprzem,
płatkami chili i ewentualnie niewielką szczyptą przyprawy chińskiej 5 smaków.
Ryż ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu.
Odcedzić. Natkę posiekać, część natki wymieszać z ugotowanym ryżem.
Kurczaka położyć na patelni z niewielką ilością oliwy i
smażyć je przez kilka minut z obu stron często odwracając. Na minutę przed
końcem smażenia polać je miodem, aby uzyskać ładną glazurę i złocisty kolor.
Na talerzu wyłożyć warzywa w sosie, na nie położyć pokrojoną
pierś z kurczaka. Posypać pozostałą natką pietruszki. Podawać z miseczką ryżu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz