Kurczak glazurowany w miodzie z warzywami po chińsku

Bardzo smaczny kurczak o orientalnym smaku. Warzywa ugotowane al dente, do tego brązowy ryż i kawałki piersi obsmażone w miodzie i przyprawie chińskiej to doskonały pomysł na obiad. Jeśli lubicie delikatne, słodko-ostre smaki to ten kurczak będzie idealny dla Was. Nam bardzo posmakowało to danie, polecam!



1 podwójna pierś z kurczaka
2 łyżki miodu
przyprawa chińska 5 smaków
oliwa
1 marchewka
1 pietruszka
1 cebula
2 ząbki czosnku
mała puszka czerwonej fasoli
1 puszka ananasów
1 łyżka mąki ziemniaczanej
0,5 szklanki wody
2 torebki brązowego ryżu
sól
pieprz
natka pietruszki
chili w płatkach



Pierś z kurczaka przekroić na pół, natrzeć przyprawą chińską 5 smaków z obu stron oraz szczyptą soli, odstawić do lodówki na ok. godzinę.

Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na patelni. Marchewkę i pietruszkę pokroić w słupki, ananasa w kostkę,  czosnek w plasterki, fasolę odcedzić. Sok z ananasa rozmieszać z mąką ziemniaczaną i wodą. 

Do zeszklonej cebuli dodać marchewkę, pietruszkę, czosnek i ananasa. Chwilkę podsmażyć. Dodać sok ananasowy z wodą i mąką ziemniaczaną, zagotować żeby sos zgęstniał i gotować na wolnym ogniu, aż marchewka będzie al. dente. Pod koniec gotowania wrzucić czerwoną fasolę. Doprawić solą, pieprzem, płatkami chili i ewentualnie niewielką szczyptą przyprawy chińskiej 5 smaków.

Ryż ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić. Natkę posiekać, część natki wymieszać z ugotowanym ryżem.

Kurczaka położyć na patelni z niewielką ilością oliwy i smażyć je przez kilka minut z obu stron często odwracając. Na minutę przed końcem smażenia polać je miodem, aby uzyskać ładną glazurę i złocisty kolor.
Na talerzu wyłożyć warzywa w sosie, na nie położyć pokrojoną pierś z kurczaka. Posypać pozostałą natką pietruszki. Podawać z miseczką ryżu.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Wilczkowy Świat , Blogger