Pulpeciki rybne w sosie słodko-kwaśnym
Pyszne pulpeciki rybne, z delikatnym orientalnym akcentem. Z rewelacyjnym sosem warzywnym, bardziej słodkim niż kwaśnym, choć ilość przypraw można dać według własnego uznania. Pulpeciki przygotowałam z mrożonego morszczuka, ale równie dobrze można je zrobić z innej ryby. Można je podać z ziemniakami, kaszą czy ryżem. Inspiracją do zrobienia pulpetów był przepis Jamiego, w wersji oryginalnej są z kalmarów i mrożonych krewetek, ja wolę jednak białą rybę :) W wersji bezglutenowej bułkę tartą należy zastąpić np. mąką z amarantusa.
4 filety z morszczuka (lub innej ryby)
1 łyżka przyprawy chińskiej 5 smaków
bułka tarta
1 żółtko
2 łyżki mąki ziemniaczanej
natka pietruszki
sól
pieprz
Sos:
1 cebula
1 puszka ananasów
1 łyżka przecieru pomidorowego
200 g. mrożonej marchewki z groszkiem
4 płaty papryki marynowanej
1 łyżka octu jabłkowego
1,5 szklanki wody
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sól
pieprz
Filety rozmrozić (jeśli używamy mrożonych), pokroić w mniejsze części, wrzucić do malaksera. Dodać żółtko, mąkę ziemniaczaną, natkę, sól i pieprz. Wszystko zmiksować. Bułkę tartą wymieszać z przyprawą 5 smaków. Z masy rybnej formować małe kulki, obtaczać w bułce z przyprawą i smażyć na patelni na złoty kolor.
Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na łyżce oleju. Ananasa pokroić w małe kawałki (ja użyłam połowy ananasów z puszki), paprykę pokroić w większą kostkę. Do cebuli dodać przecier, ocet jabłkowy, mąkę ziemniaczaną i wszystko rozmieszać. Następnie wlać sok z ananasów i wodę, zamieszać, zagotować, sos powinien zgęstnieć. Do sosu wrzucić paprykę, pokrojone ananasy i marchewkę z groszkiem i gotować na wolnym ogniu, aż marchewka lekko zmięknie. Doprawić solą i pieprzem.
Sos z warzywami wyłożyć na talerz, na nim ułożyć pulpeciki rybne. Posypać natką pietruszki.
4 filety z morszczuka (lub innej ryby)
1 łyżka przyprawy chińskiej 5 smaków
bułka tarta
1 żółtko
2 łyżki mąki ziemniaczanej
natka pietruszki
sól
pieprz
Sos:
1 cebula
1 puszka ananasów
1 łyżka przecieru pomidorowego
200 g. mrożonej marchewki z groszkiem
4 płaty papryki marynowanej
1 łyżka octu jabłkowego
1,5 szklanki wody
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sól
pieprz
Filety rozmrozić (jeśli używamy mrożonych), pokroić w mniejsze części, wrzucić do malaksera. Dodać żółtko, mąkę ziemniaczaną, natkę, sól i pieprz. Wszystko zmiksować. Bułkę tartą wymieszać z przyprawą 5 smaków. Z masy rybnej formować małe kulki, obtaczać w bułce z przyprawą i smażyć na patelni na złoty kolor.
Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na łyżce oleju. Ananasa pokroić w małe kawałki (ja użyłam połowy ananasów z puszki), paprykę pokroić w większą kostkę. Do cebuli dodać przecier, ocet jabłkowy, mąkę ziemniaczaną i wszystko rozmieszać. Następnie wlać sok z ananasów i wodę, zamieszać, zagotować, sos powinien zgęstnieć. Do sosu wrzucić paprykę, pokrojone ananasy i marchewkę z groszkiem i gotować na wolnym ogniu, aż marchewka lekko zmięknie. Doprawić solą i pieprzem.
Sos z warzywami wyłożyć na talerz, na nim ułożyć pulpeciki rybne. Posypać natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz