Ciasto czekoladowo-gruszkowe na Walentynki

Bardzo smaczny przekładaniec, który wymyśliłam na tegoroczne Walentynki. Czekoladowy biszkopt z mojego niezawodnego przepisu, przekładany masą budyniową na bazie syropu z gruszek. Możecie użyć też innych owoców, np. brzoskwiń lub ananasów, ja zdecydowałam się na gruszki. W masie nie ma mleka więc ciasto mogą jeść osoby uczulone na produkty mleczne. No i efektowne serduszka z galaretki na wierzchu. Koniecznie spróbujcie!


Biszkopt czekoladowy (przepis TUTAJ-KLIK)

Masa budyniowo-gruszkowa
4 żółtka
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki margaryny bezmlecznej (lub masła dla niealergików)
2 szklanki syropu z gruszek
kilka pokrojonych gruszek z syropu

1 galaretka czerwona



Biszkopt upiec i ostudzić, najlepiej poprzedniego dnia, będzie go łatwiej przekroić. Przekroić na połowę. W górnej części zrobić dziurki foremkami w kształcie serc (wycięte serca można zamrozić, wykorzystać do deseru lub po prostu zjeść).


Galaretkę czerwoną rozpuścić w 300 ml wody i pozostawić do wystudzenia, galaretka musi być tężejąca, ale nie sztywna!

1 szklankę soku z gruszek zagotować z margaryną (lub masłem). Resztę składników na masę (1 szklanka syropu, żółtka, cukier, mąka ziemniaczana) rozmieszać dokładnie i wlać do gorącego soku. Mieszać na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje.

Gruszki pokroić w nieduże kawałki. Dodać do masy i całość pozostawić do wystudzenia.

Przegotować ciasto: połowa biszkoptu, masa budyniowa z gruszkami, druga połowa biszkoptu z wyciętymi serduszkami. Gdy galaretka będzie tężejąca wlać ją delikatnie do wyciętych serc. Włożyć do lodówki (najlepiej na noc), żeby wszytko ładnie się schłodziło.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Wilczkowy Świat , Blogger