Kotlety z kaszy gryczanej
Kotlety z kaszy gryczanej to alternatywa dla mięsnych mielonych. Jak dla mnie rewelacja, dzieci też chętnie zjadły "inne" mielone. Kaszę gryczaną należy doprawić dość pikantnie, wtedy kotlety są smaczniejsze. Ja użyłam przyprawy gyros, ale można użyć swojej ulubionej. Kotlety z kaszy gryczanej świetnie smakują ze świeżą surówką, np. ze szpinaku.
2 torebki kaszy gryczanej
0,5 szklanki płatków owsianych górskich
2 żółtka
kilka łyżek tartej bułki
sól
pieprz
przyprawa gyros
szczypta oregano
natka pietruszki (opcjonalnie)
mąka z amarantusa (opcjonalnie do obtoczenia)
Kaszę gryczaną ugotować i ostudzić. Płatki owsiane również ugotować i ostudzić. Wymieszać ze sobą.
Do kaszy i płatków dodać żółtka, przyprawy, dokładnie wymieszać. Jeśli masa jest zbyt rzadka zagęścić dosypując bułkę tartą. Doprawić do smaku. Natkę pietruszki posiekać drobniutko i dodać do masy.
Z masy formować kotlety. Obtoczyć w mące z amarantusa (albo w bułce tartej) i smażyć na złoty kolor. Podawać ze świeżą surówką.
2 torebki kaszy gryczanej
0,5 szklanki płatków owsianych górskich
2 żółtka
kilka łyżek tartej bułki
sól
pieprz
przyprawa gyros
szczypta oregano
natka pietruszki (opcjonalnie)
mąka z amarantusa (opcjonalnie do obtoczenia)
Kaszę gryczaną ugotować i ostudzić. Płatki owsiane również ugotować i ostudzić. Wymieszać ze sobą.
Do kaszy i płatków dodać żółtka, przyprawy, dokładnie wymieszać. Jeśli masa jest zbyt rzadka zagęścić dosypując bułkę tartą. Doprawić do smaku. Natkę pietruszki posiekać drobniutko i dodać do masy.
Z masy formować kotlety. Obtoczyć w mące z amarantusa (albo w bułce tartej) i smażyć na złoty kolor. Podawać ze świeżą surówką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz