Surówka z kapusty pekińskiej z porzeczkowym dressingiem
Bardzo smaczna i szybka surówka z kapusty pekińskiej. Słodka dzięki czarnej porzeczce, ostra dzięki musztardzie i ząbkom czosnku. Najlepsza gdy postoi chwilę w lodówce i smaki się przegryzą. Minimum składników, a maksimum smaku. Dodatkowo czarny sezam, który podnosi jej wartości odżywcze. Musicie spróbować!
1 mała kapusta pekińska (lub 0,5 dużej)
kilka płatów papryki konserwowej
2 łyżki czarnego sezamu
Dressing:
0,5 szklanki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
2 łyżeczki musztardy (ja użyłam czeskiej, świetna jest też dijon)
3 ząbki czosnku
sól
pieprz
Kapustę posiekać drobno, paprykę pokroić w kostkę. Wymieszać, wsypać czarny sezam.
Składniki dressingu połączyć ze sobą, czosnek przecisnąć przez praskę, rozmieszać z sosem. Zalać nim surówkę, wymieszać. Jeśli sos jest zbyt gęsty dolać więcej oliwy. Doprawić solą i pieprzem, jeśli potrzeba.
Odstawić na około godzinę, by smaki się przegryzły. Podawać np. z kotletami z kaszy gryczanej - KLIK.
1 mała kapusta pekińska (lub 0,5 dużej)
kilka płatów papryki konserwowej
2 łyżki czarnego sezamu
Dressing:
0,5 szklanki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
2 łyżeczki musztardy (ja użyłam czeskiej, świetna jest też dijon)
3 ząbki czosnku
sól
pieprz
Kapustę posiekać drobno, paprykę pokroić w kostkę. Wymieszać, wsypać czarny sezam.
Składniki dressingu połączyć ze sobą, czosnek przecisnąć przez praskę, rozmieszać z sosem. Zalać nim surówkę, wymieszać. Jeśli sos jest zbyt gęsty dolać więcej oliwy. Doprawić solą i pieprzem, jeśli potrzeba.
Odstawić na około godzinę, by smaki się przegryzły. Podawać np. z kotletami z kaszy gryczanej - KLIK.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz