Wątróbka drobiowa z pieczarkami w sosie śmietanowym
0,5 kg. wątróbki drobiowej
1 łyżka musztardy dijon (można użyć innej, ale ostrej)
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
4 duże pieczarki
150 ml. śmietanki 30%
natka pietruszki
sól
pieprz czarny
Wątróbkę umyć, oczyścić z błonek i pokroić w kawałki (ja lubię duże więc tylko przecinam na pół). Wrzucić na rozgrzaną patelnię z łyżką oleju, dodać musztardę i smażyć niezbyt długo, aż wątróbka będzie ścięta z każdej strony. Zdjąć ją z patelni.
Cebulę pokroić w piórka, czosnek w plasterki, pieczarki obrać i pokroić dość grubo. Cebulę podsmażyć lekko na patelni po wątróbce, dorzucić do niej czosnek i po chwili wrzucić pieczarki. Posolić lekko i smażyć na wolnym ogniu, aż większość płynu odparuje.
Śmietanę kremówkę wlać do podsmażonych pieczarek i cebuli. Na wolnym ogniu gotować, aż śmietanka lekko się zredukuje. Dorzucić do niej wątróbkę i dusić jeszcze przez chwilkę - wątróbka nie może być surowa, ale miękka w środku. Na końcu doprawić solą, pieprzem czarnym i posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz