Ciasto Puszek
Przepyszne ciasto od niezawodnej s. Anastazji. Wbrew pozorom bardzo proste do zrobienia, bo piecze się jedynie biszkopt. Reszta to masa kajmakowa, migdałowa, bita śmietana i gotowe biszkopciki. Eleganckie, wytworne, a jednocześnie lekkie. Po raz pierwszy robiłam kakaową bitą śmietanę, wyszła super i w smaku i z wyglądu. Polecam!
Biszkopt:
5 jaj
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Masa migdałowa:
3 łyżki cukru
3 łyżki mleka
2 łyżki miodu
150 g. masła
30 dag płatków migdałowych (ja dałam 20 dag)
Masa śmietanowa I:
0,5 l. śmietanki 30 %
1,5 łyżki żelatyny
3 łyżki cukru pudru
Masa śmietanowa II:
0,5 l. śmietanki 30%
1,5 łyżki żelatyny
4 łyżki cukru pudru
kakao (do koloru)
Dodatkowo:
1 opakowanie okrągłych biszkoptów
0,5 puszki gotowej masy kajmakowej
4 kostki czekolady
Biszkopt - białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier. Gdy białka są ubite i cukier rozpuszczony, dodać po żółtku ciągle ubijając. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać, dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać szpatułką lub mikserem na niskich obrotach. Piec ok. 35-40 minut w 180 stopniach. Wystudzić.
Wystudzony biszkopt posmarować cienką warstwą masy krówkowej.
Masa migdałowa - cukier, miód, masło i mleko wymieszać i podgrzać do rozpuszczenia. Dodać płatki migdałowe i podsmażyć przez kilka minut.Przestudzoną masę migdałową wyłożyć na biszkopt z masą krówkową.
Masa śmietanowa I - żelatynę rozpuścić w małej ilości wody i lekko przestudzić (ma być letnia). Śmietanę ubić z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodać letnią żelatynę. Wymieszać i wyłożyć na masę migdałową.
Na masie śmietanowej I ułożyć warstwę okrągłych biszkoptów.
Masa śmietanowa II - żelatynę rozpuścić w małej ilości wody i pozostawić do lekkiego przestudzenia. Śmietanę ubić z cukrem, pod koniec ubijania wsypać kakao (tyle ile potrzebujemy do uzyskania ciemnego koloru, ja wsypałam ok. 3 łyżek). Na samym końcu dodać żelatynę. Masę wymieszać i wyłożyć na biszkopty. Całość ciasta posypać startą czekoladą. Ciasto schłodzić, najlepiej przez noc w lodówce.
Warstwy ciasta od dołu: biszkopt jasny
masa krówkowa
masa migdałowa
masa śmietanowa I
okrągłe biszkopty
masa śmietanowa II
Biszkopt:
5 jaj
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Masa migdałowa:
3 łyżki cukru
3 łyżki mleka
2 łyżki miodu
150 g. masła
30 dag płatków migdałowych (ja dałam 20 dag)
Masa śmietanowa I:
0,5 l. śmietanki 30 %
1,5 łyżki żelatyny
3 łyżki cukru pudru
Masa śmietanowa II:
0,5 l. śmietanki 30%
1,5 łyżki żelatyny
4 łyżki cukru pudru
kakao (do koloru)
Dodatkowo:
1 opakowanie okrągłych biszkoptów
0,5 puszki gotowej masy kajmakowej
4 kostki czekolady
Biszkopt - białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier. Gdy białka są ubite i cukier rozpuszczony, dodać po żółtku ciągle ubijając. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać, dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać szpatułką lub mikserem na niskich obrotach. Piec ok. 35-40 minut w 180 stopniach. Wystudzić.
Wystudzony biszkopt posmarować cienką warstwą masy krówkowej.
Masa migdałowa - cukier, miód, masło i mleko wymieszać i podgrzać do rozpuszczenia. Dodać płatki migdałowe i podsmażyć przez kilka minut.Przestudzoną masę migdałową wyłożyć na biszkopt z masą krówkową.
Masa śmietanowa I - żelatynę rozpuścić w małej ilości wody i lekko przestudzić (ma być letnia). Śmietanę ubić z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodać letnią żelatynę. Wymieszać i wyłożyć na masę migdałową.
Na masie śmietanowej I ułożyć warstwę okrągłych biszkoptów.
Masa śmietanowa II - żelatynę rozpuścić w małej ilości wody i pozostawić do lekkiego przestudzenia. Śmietanę ubić z cukrem, pod koniec ubijania wsypać kakao (tyle ile potrzebujemy do uzyskania ciemnego koloru, ja wsypałam ok. 3 łyżek). Na samym końcu dodać żelatynę. Masę wymieszać i wyłożyć na biszkopty. Całość ciasta posypać startą czekoladą. Ciasto schłodzić, najlepiej przez noc w lodówce.
Warstwy ciasta od dołu: biszkopt jasny
masa krówkowa
masa migdałowa
masa śmietanowa I
okrągłe biszkopty
masa śmietanowa II
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz