Muffinki pomarańczowe
Muffinki to takie ciasteczka, które robi się bardzo szybko. Muffinki pomarańczowe zrobiłam specjalnie dla dzieci, które od rana chodziły za mną jęcząc - mamusiu, zrób babeczki... Nie mogłam odmówić :) Muffinki pomarańczowe są mięciutkie, pachną pomarańczami ze względu na użytą w nich startą skórkę pomarańczową. Zniknęły szybciej niż zostały zrobione. Polecam!
Składniki suche:
2 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
1 łyżka proszku do pieczenia
szczypta soli
Składniki mokre:
1 szklanka soku z pomarańczy
1 żółtko
0,5 szklanki oleju
skórka otarta z 1 pomarańczy
Lukier pomarańczowy:
3 łyżki cukru pudru
2-3 łyżeczki soku z pomarańczy
Składniki suche wymieszać dokładnie, składniki mokre wymieszać również dokładnie w oddzielnym naczyniu. Do składników suchych wlać mokre i wymieszać, do połączenia. Ciasto nakładać do foremek wyłożonych papierowymi papilotkami (mogą być też foremki silikonowe). Piec około 20-30 minut w 180 stopniach.
Lukier pomarańczowy: do cukru pudru wlać łyżeczkę soku pomarańczowego, wymieszać. Jeśli lukier jest zbyt gęsty dolać kolejną i wymieszać. Dolać kolejną łyżeczkę, aż lukier osiągnie pożądaną gęstość, najlepszy jest gęsty lecz lejący. Wystudzone mufinki posmarować odrobiną lukru, można posypać startą skórką z pomarańczy lub posypką waflową.
*papierowe papilotki do muffinek można kupić TUTAJ - KLIK
*foremkę do muffinek można zamówić TUTAJ - KLIK
Składniki suche:
2 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
1 łyżka proszku do pieczenia
szczypta soli
Składniki mokre:
1 szklanka soku z pomarańczy
1 żółtko
0,5 szklanki oleju
skórka otarta z 1 pomarańczy
Lukier pomarańczowy:
3 łyżki cukru pudru
2-3 łyżeczki soku z pomarańczy
Składniki suche wymieszać dokładnie, składniki mokre wymieszać również dokładnie w oddzielnym naczyniu. Do składników suchych wlać mokre i wymieszać, do połączenia. Ciasto nakładać do foremek wyłożonych papierowymi papilotkami (mogą być też foremki silikonowe). Piec około 20-30 minut w 180 stopniach.
Lukier pomarańczowy: do cukru pudru wlać łyżeczkę soku pomarańczowego, wymieszać. Jeśli lukier jest zbyt gęsty dolać kolejną i wymieszać. Dolać kolejną łyżeczkę, aż lukier osiągnie pożądaną gęstość, najlepszy jest gęsty lecz lejący. Wystudzone mufinki posmarować odrobiną lukru, można posypać startą skórką z pomarańczy lub posypką waflową.
*papierowe papilotki do muffinek można kupić TUTAJ - KLIK
*foremkę do muffinek można zamówić TUTAJ - KLIK
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz