Sałatka warstwowa na krakersach
Bardzo smaczna i efektowna sałatka majonezowa na krakersach. Z jajkami, serem żółtym, pieczarkami i świeżym szczypiorkiem. Pięknie prezentuje się na talerzu, wspaniale też smakuje. Jak dla mnie najlepsza w ciągu kilku godzin od zrobienia, potem krakersy nasiąkają majonezem i sałatka przestaje być chrupiąca, choć jest wtedy jeszcze lepsza, bo smaki się przegryzają. Zamiast pieczarek można użyć tuńczyka, wersja z tuńczykiem jest również znakomita. Spróbujcie!
27 krakersów
10 dag. sera żółtego
1 duży płat papryki marynowanej
6 pieczarek
4 jajka
majonez
pieprz
sól
Ser żółty zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać 3 łyżki majonezu, szczyptę soli i pieprzu i wymieszać. Jeśli masa jest zbyt gęsta dodać więcej majonezu.
Pieczarki pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię o podsmażyć, aż woda z nich wyparuje. Na koniec delikatnie posolić. Paprykę pokroić w kostkę. Do pieczarek i papryki dodać 2 łyżki majonezu i wy mieszać. Doprawić pieprzem.
Jajka ugotować na twardo i ostudzić. Oddzielić białka od żółtek. Białka zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać 2 łyżki majonezu, doprawić solą i pieprzem.
Na tacy ułożyć krakersy, 3 rzędy po 3 krakersy (na jedną warstwę idzie 9 krakersów). Na krakersy wyłożyć masę z sera żółtego, delikatnie rozprowadzić po krakersach, wyrównać. Następnie położyć drugą warstwę krakersów. Na nie położyć masę z pieczarek i papryki. Ostatnia warstwa krakersów, na nią masa ze startych białek.
Całą sałatkę posypać startymi, ugotowanymi żółtkami i posiekanym szczypiorkiem. Przechowywać w lodówce.
Warstwy sałatki od dołu: krakersy
masa ze startym serem
krakersy
masa z papryki i pieczarek
krakersy
masa ze startych białek
starte żółtka
posiekany szczypiorek
27 krakersów
10 dag. sera żółtego
1 duży płat papryki marynowanej
6 pieczarek
4 jajka
majonez
pieprz
sól
Ser żółty zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać 3 łyżki majonezu, szczyptę soli i pieprzu i wymieszać. Jeśli masa jest zbyt gęsta dodać więcej majonezu.
Pieczarki pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię o podsmażyć, aż woda z nich wyparuje. Na koniec delikatnie posolić. Paprykę pokroić w kostkę. Do pieczarek i papryki dodać 2 łyżki majonezu i wy mieszać. Doprawić pieprzem.
Jajka ugotować na twardo i ostudzić. Oddzielić białka od żółtek. Białka zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać 2 łyżki majonezu, doprawić solą i pieprzem.
Na tacy ułożyć krakersy, 3 rzędy po 3 krakersy (na jedną warstwę idzie 9 krakersów). Na krakersy wyłożyć masę z sera żółtego, delikatnie rozprowadzić po krakersach, wyrównać. Następnie położyć drugą warstwę krakersów. Na nie położyć masę z pieczarek i papryki. Ostatnia warstwa krakersów, na nią masa ze startych białek.
Całą sałatkę posypać startymi, ugotowanymi żółtkami i posiekanym szczypiorkiem. Przechowywać w lodówce.
Warstwy sałatki od dołu: krakersy
masa ze startym serem
krakersy
masa z papryki i pieczarek
krakersy
masa ze startych białek
starte żółtka
posiekany szczypiorek
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz