Babka drożdżowa z rodzynkami
Uwielbiamy babki drożdżowe. Przede wszystkim dlatego, że można je robić bez dodatku mleka czy białek jaja. Ta babka właśnie taka jest - idealna dla alergików, bez mleka, masła, białka jajka, z dodatkiem żółtek i oleju kokosowego. Niesamowicie miękka, z dużą ilością rodzynek, po prostu pycha. Polana lukrem cytrynowym, posypana dekoracyjną posypką (dzieci wybierały kolor posypki) i skórką otartą z cytryny. Smakuje tak samo jak babka drożdżowa na mleku. Dla mnie najlepsza babka, jaką do tej pory jadłam!
30 g. drożdży
3 żółtka (dla niealergików - 2 całe jaja)
0,5 kg. mąki
200 ml. wody (dla niealergików - mleko)
0,5 szklanki cukru
szczypta soli
1 łyżka miękkiego oleju kokosowego (dla niealergików 50 g. roztopionego masła)
150 g. rodzynek
Lukier cytrynowy:
0,5 szklanki cukru pudru
sok z cytryny
Zaczyn: Drożdże pokruszyć, dodać 1 łyżeczkę cukru i rozgnieść je łyżką, aż będą płynne. Dosypać 4 łyżki mąki i dodać lekko ciepłą wodę. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10-15 minut do wyrośnięcia.
Resztę mąki wsypać do dużej miski, dodać pozostały cukier, sól i wymieszać. Następnie dodać żółtka, miękki olej kokosowy i zaczyn i wymieszać. Wyrabiać ręcznie lub za pomocą robota kuchennego używając haka do ciasta drożdżowego, aż ciasto będzie sprężyste. Pod koniec wyrabiania dodać rodzynki i wyrabiać jeszcze przez chwilę.
Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i odstawić w ciepłe miejsce na ok. pół godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie włożyć do piekarnika i piec ok. 40 minut w 180 stopniach. Ostudzić.
Lukier: wsypać cukier puder do miseczki, dolać łyżkę soku z cytryny. Energicznie mieszając sprawdzać, czy gęstość lukru nam odpowiada - jeśli lukier jest zbyt gęsty, dolać nieco soku z cytryny, ale nie za dużo, jeśli zbyt rzadki należy dosypać cukru pudru.
Gdy lukier osiągnie pożądaną konsystencję polać nim ostudzoną babkę. Posypać dekoracyjną posypką.
30 g. drożdży
3 żółtka (dla niealergików - 2 całe jaja)
0,5 kg. mąki
200 ml. wody (dla niealergików - mleko)
0,5 szklanki cukru
szczypta soli
1 łyżka miękkiego oleju kokosowego (dla niealergików 50 g. roztopionego masła)
150 g. rodzynek
Lukier cytrynowy:
0,5 szklanki cukru pudru
sok z cytryny
Zaczyn: Drożdże pokruszyć, dodać 1 łyżeczkę cukru i rozgnieść je łyżką, aż będą płynne. Dosypać 4 łyżki mąki i dodać lekko ciepłą wodę. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10-15 minut do wyrośnięcia.
Resztę mąki wsypać do dużej miski, dodać pozostały cukier, sól i wymieszać. Następnie dodać żółtka, miękki olej kokosowy i zaczyn i wymieszać. Wyrabiać ręcznie lub za pomocą robota kuchennego używając haka do ciasta drożdżowego, aż ciasto będzie sprężyste. Pod koniec wyrabiania dodać rodzynki i wyrabiać jeszcze przez chwilę.
Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i odstawić w ciepłe miejsce na ok. pół godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie włożyć do piekarnika i piec ok. 40 minut w 180 stopniach. Ostudzić.
Lukier: wsypać cukier puder do miseczki, dolać łyżkę soku z cytryny. Energicznie mieszając sprawdzać, czy gęstość lukru nam odpowiada - jeśli lukier jest zbyt gęsty, dolać nieco soku z cytryny, ale nie za dużo, jeśli zbyt rzadki należy dosypać cukru pudru.
Gdy lukier osiągnie pożądaną konsystencję polać nim ostudzoną babkę. Posypać dekoracyjną posypką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz