Babka majonezowa
Prosta, szybka i bardzo mięciutka babka. Rozpływająca się w ustach, lekko wilgotna. Z dodatkiem majonezu, który nie ma wpływu na smak, ale ma wpływ na wilgotność ciasta. Użyłam majonezu domowego, a wierzch babki posypałam cukrem pudrem. Bardzo prosta w przygotowaniu, wystarczy tylko wymieszać wszystkie składniki. Polecam, jeśli jeszcze nie próbowaliście!
4 jajka
0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek majonezu (użyłam domowego, przepis TUTAJ-KLIK)
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Mąki i proszek przesiać, dodawać stopniowo do masy jajecznej. Na koniec dodać majonez, dokładnie wymieszać.
Ciasto wyłożyć do blaszki wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Piec ok. 40 minut w 180 stopniach.
4 jajka
0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek majonezu (użyłam domowego, przepis TUTAJ-KLIK)
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Mąki i proszek przesiać, dodawać stopniowo do masy jajecznej. Na koniec dodać majonez, dokładnie wymieszać.
Ciasto wyłożyć do blaszki wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Piec ok. 40 minut w 180 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz