Domowy majonez

Pyszny majonez, który możemy przygotować sami w domu i to bardzo szybko. Kiedyś myślałam, że przygotowanie majonezu jest pracochłonne - nic bardziej mylnego. Wystarczy odpowiedni sprzęt np. mikser lub elektryczna trzepaczka od blendera (którą bardzo polecam). Ręczną trzepaczką też ukręcimy dobry majonez, ale troszkę dłużej nam to zajmie. Domowy majonez jest o wiele smaczniejszy od sklepowego i sami możemy modyfikować jego smak dodając mniej lub więcej soli, pieprzu czy wybierając ulubioną musztardę.


1 surowe żółtko
1 łyżeczka musztardy (wg mnie najlepsza to dijon)
1 łyżka soku z cytryny
1 szklanka oleju rzepakowego
szczypta soli
szczypta pieprzu



Jajko umyć i zalać wrzątkiem, by wyparzyć skorupkę. Oddzielić białko od żółtka, żółtko przełożyć do miseczki, w której będziemy ucierać majonez.


Do żółtka dodać musztardę, sok z cytryny, sól i pieprz. Rozetrzeć trzepaczką albo mikserem. Następnie powoli, wąskim strumieniem, wlewać olej i ciągle ucierać. Majonez ładnie zgęstnieje. Gdy skończymy wlewać olej ucieramy jeszcze przez chwilkę i majonez gotowy. Można go przechowywać w lodówce przez kilka dni.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Wilczkowy Świat , Blogger