Jajka faszerowane pieczarkami
Jajka faszerowane pieczarkami to danie, które zawsze kojarzy mi się ze świętami. Mogę powiedzieć, że to jedne z moich ulubionych świątecznych dań. Zamiast majonezu można dodać śmietany lub jogurtu, wtedy danie będzie lżejsze, ale wydaje mi się, że najsmaczniejsze są jednak z majonezem. Polecam każdemu, u nas zawsze szybko znikają!
5 jajek
4 duże pieczarki
3 łyżki majonezu (np. domowego, przepis TUTAJ-KLIK)
szczypiorek
sól
pieprz
kilka plasterków rzodkiewki (do dekoracji)
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek i przekroić na połowę. Wyjąć żółtka, a białka ułożyć na talerzyku.
Pieczarki pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Szczypiorek posiekać. Żółtka rozetrzeć, np. za pomocą małego widelca. Dodać pieczarki, posiekany szczypiorek i majonez. Doprawić solą i pieprzem.
Przygotowaną masą napełniać połówki białek i układać delikatnie na talerzu. Rzodkiewkę pokroić w kostkę i razem ze szczypiorkiem posypać po jajkach. Schłodzić w lodówce.
5 jajek
4 duże pieczarki
3 łyżki majonezu (np. domowego, przepis TUTAJ-KLIK)
szczypiorek
sól
pieprz
kilka plasterków rzodkiewki (do dekoracji)
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek i przekroić na połowę. Wyjąć żółtka, a białka ułożyć na talerzyku.
Pieczarki pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Szczypiorek posiekać. Żółtka rozetrzeć, np. za pomocą małego widelca. Dodać pieczarki, posiekany szczypiorek i majonez. Doprawić solą i pieprzem.
Przygotowaną masą napełniać połówki białek i układać delikatnie na talerzu. Rzodkiewkę pokroić w kostkę i razem ze szczypiorkiem posypać po jajkach. Schłodzić w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz