Jajka faszerowane szynką i koperkiem
Jajka faszerowane nieodzownie kojarzą mi się ze Świętami Wielkanocnymi. W ciągu roku niewiele jest takich dni kiedy przygotowujemy jajka w takiej postaci. Może dlatego tak bardzo nam wtedy smakują. Te jajka faszerowane szynką, z dużą ilością świeżego koperku i sosem musztardowym to ulubione danie męża. Nic dziwnego, bo kto mógłby oprzeć się dobrej szynce?
10 jajek
kilka plastrów dobrej szynki
3-4 łyżki majonezu
2 łyżki posiekanego koperku
2 łyżki śmietany
1 łyżeczka musztardy
sól
pieprz
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek i przekroić na pół.
Szynkę pokroić w kostkę, dodać majonez, doprawić solą i pieprzem. Tak przygotowaną masą nadziać jajka, wierzchy delikatnie wyrównać i obsypać obficie koperkiem.
Żółtka rozetrzeć w miseczce (najlepiej niewielkim widelcem). Połączyć je ze śmietaną i musztardą, doprawić do smaku. Gdy masa będzie jednolita przełożyć ją do szprycy i dekorować każde jajko. Po wierzchu można posypać koperkiem.
10 jajek
kilka plastrów dobrej szynki
3-4 łyżki majonezu
2 łyżki posiekanego koperku
2 łyżki śmietany
1 łyżeczka musztardy
sól
pieprz
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek i przekroić na pół.
Szynkę pokroić w kostkę, dodać majonez, doprawić solą i pieprzem. Tak przygotowaną masą nadziać jajka, wierzchy delikatnie wyrównać i obsypać obficie koperkiem.
Żółtka rozetrzeć w miseczce (najlepiej niewielkim widelcem). Połączyć je ze śmietaną i musztardą, doprawić do smaku. Gdy masa będzie jednolita przełożyć ją do szprycy i dekorować każde jajko. Po wierzchu można posypać koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz