Jajka po szkocku
Od dawna miałam ochotę na takie jajka. A skoro święta niedługo postanowiłam je przyrządzić. Wyglądają bardzo efektownie, zwłaszcza po przekrojeniu, a nie wymagają zbyt wiele pracy. Takie dania lubię najbardziej. Każde jajko obtaczamy doprawionym mielonym mięsem i smażymy (albo pieczemy). Możemy też ułożyć gotowane jajka w keksówce i zapiec z mięsem, wyjdzie nam wtedy pyszna pieczeń. Ja dziś wybrałam wersję z pojedynczymi jajkami. Koniecznie spróbujcie!
6 ugotowanych jajek
0,5 kg. łopatki lub szynki
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 surowe jajko
sól
pieprz
czosnek granulowany
oregano
bułka tarta
Ugotowane na twardo jajka obrać ze skorupki.
Mięso zmielić w maszynce do mięsa. Wbić jajko, dodać koncentrat i przyprawy. Dokładnie wyrobić jak na kotlety mielone. Jeśli mięso jest zbyt rzadkie dodać odrobinę bułki tartej.
Gotową masę mięsną podzielić na tyle części, ile mamy jajek. Z każdej części mięsa uformować kulę, rozpłaszczyć ją, włożyć do środka całe jajo i delikatnie zlepić. Tak przygotowane jajka w mięsie smażyć na patelni, albo piec w piekarnik. Podawać na ciepło lub zimno, z ulubionym sosem lub chrzanem.
6 ugotowanych jajek
0,5 kg. łopatki lub szynki
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 surowe jajko
sól
pieprz
czosnek granulowany
oregano
bułka tarta
Ugotowane na twardo jajka obrać ze skorupki.
Mięso zmielić w maszynce do mięsa. Wbić jajko, dodać koncentrat i przyprawy. Dokładnie wyrobić jak na kotlety mielone. Jeśli mięso jest zbyt rzadkie dodać odrobinę bułki tartej.
Gotową masę mięsną podzielić na tyle części, ile mamy jajek. Z każdej części mięsa uformować kulę, rozpłaszczyć ją, włożyć do środka całe jajo i delikatnie zlepić. Tak przygotowane jajka w mięsie smażyć na patelni, albo piec w piekarnik. Podawać na ciepło lub zimno, z ulubionym sosem lub chrzanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz