Naleśniki Suzette
Naleśniki Suzette to tradycyjny francuski deser. Są pyszne, orzeźwiające, aromatyczne, delikatne i bardzo słodkie. Skórka pomarańczowa nadaje im orzeźwiającego smaku, a karmelowo - maślano - pomarańczowy sos jest po prostu obłędny. Oszaleliśmy z mężem na punkcie tych naleśników. Jeśli szukacie wykwintnego, a jednocześnie prostego w przygotowaniu dania to sięgnijcie po crepes Suzettte. Będziecie oczarowani!
Ciasto naleśnikowe:
1,5 szklanki mleka
1 szklanka mąki
1 jajko
1 łyżka roztopionego masła
1 łyżka cukru
szczypta soli
skórka otarta z połowy pomarańczy
Sos karmelowy:
0,5 szklanki cukru
1 duża łyżka masła
sok wyciśnięty z pomarańczy
skórka otarta z połowy pomarańczy
Ciasto naleśnikowe: Rozpuścić masło i pozostawić do wystudzenia. Gdy masło będzie letnie dodać wszystkie składniki i dokładnie wymieszać (lub zmiksować) na jednolite ciasto. Ciasto nie powinno być gęste, jeśli jest za gęste dolać mleka. Odstawić ciasto naleśnikowe na pół godziny.
Po tym czasie rozgrzać patelnię i smażyć cieniutkie naleśniki. Wszystkie naleśniki składać na trójkąty.
Sos karmelowy: Na patelnię wsypać cukier i podgrzewać, aż się rozpuści i powstanie karmel. Do gotującego się na wolnym ogniu karmelu dodać masło i rozmieszać. Karmel może się zbrylić, ale pod wpływem mieszania i temperatury powinien się rozpuścić. Następnie wlać sok pomarańczowy i dalej mieszać. Sos powinien być jednolity i lekko gęsty. Pod koniec gotowania dodać skórkę pomarańczową.
Naleśniki ułożone w trójkąty włożyć na patelnię, namoczyć dokładnie w sosie, lekko podgrzać i podawać na ciepło udekorowane skórką pomarańczową.
*Nasza wersja to wersja bez alkoholu, ale można zrobić również wersję dla dorosłych. Do namoczonych w sosie i podgrzanych naleśników dolać kieliszek likieru pomarańczowego, rozmieszać i podpalić. Podawać, gdy ogień zniknie. Takie naleśniki są również bardzo smaczne, alkohol wyparuje, a smak sosu będzie bardziej wyrazisty.
Ciasto naleśnikowe:
1,5 szklanki mleka
1 szklanka mąki
1 jajko
1 łyżka roztopionego masła
1 łyżka cukru
szczypta soli
skórka otarta z połowy pomarańczy
Sos karmelowy:
0,5 szklanki cukru
1 duża łyżka masła
sok wyciśnięty z pomarańczy
skórka otarta z połowy pomarańczy
Ciasto naleśnikowe: Rozpuścić masło i pozostawić do wystudzenia. Gdy masło będzie letnie dodać wszystkie składniki i dokładnie wymieszać (lub zmiksować) na jednolite ciasto. Ciasto nie powinno być gęste, jeśli jest za gęste dolać mleka. Odstawić ciasto naleśnikowe na pół godziny.
Po tym czasie rozgrzać patelnię i smażyć cieniutkie naleśniki. Wszystkie naleśniki składać na trójkąty.
Sos karmelowy: Na patelnię wsypać cukier i podgrzewać, aż się rozpuści i powstanie karmel. Do gotującego się na wolnym ogniu karmelu dodać masło i rozmieszać. Karmel może się zbrylić, ale pod wpływem mieszania i temperatury powinien się rozpuścić. Następnie wlać sok pomarańczowy i dalej mieszać. Sos powinien być jednolity i lekko gęsty. Pod koniec gotowania dodać skórkę pomarańczową.
Naleśniki ułożone w trójkąty włożyć na patelnię, namoczyć dokładnie w sosie, lekko podgrzać i podawać na ciepło udekorowane skórką pomarańczową.
*Nasza wersja to wersja bez alkoholu, ale można zrobić również wersję dla dorosłych. Do namoczonych w sosie i podgrzanych naleśników dolać kieliszek likieru pomarańczowego, rozmieszać i podpalić. Podawać, gdy ogień zniknie. Takie naleśniki są również bardzo smaczne, alkohol wyparuje, a smak sosu będzie bardziej wyrazisty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz