Brownie z fasoli dla alergika
Dziś proponuję brownie z czerwonej fasoli. Bez cukru, bez mąki, bez całych jaj (tylko żółtka), bez kakao. Wilgotne, słodkie dzięki daktylom, rewelacyjne ciasto fit. Moje dzieci zajadały się ze smakiem, nawet mąż stwierdził, że "może być" :) Polecam wszystkim alergikom oraz osobom na diecie.
1 puszka czerwonej fasoli
2 banany
4 żółtka
0,5 szklanki daktyli
2 łyżki oleju kokosowego lub rzepakowego
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Fasolę wyjąć z puszki i porządnie opłukać. Daktyle zalać małą ilością wrzątku i pozostawić do ostygnięcia.
Do miski wrzucić połamane na kawałki banany, osączoną fasolę, żółtka, kakao, olej (kokosowy lub rzepakowy), namoczone daktyle (razem z wodą) i proszek do pieczenia.
Wszystko dokładnie zblendować. Wlać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. godziny w 180 stopniach.
* brownie z fasoli najlepiej piec w niewielkich keksówkach, np takich jak TA-KLIK.
1 puszka czerwonej fasoli
2 banany
4 żółtka
0,5 szklanki daktyli
2 łyżki oleju kokosowego lub rzepakowego
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Fasolę wyjąć z puszki i porządnie opłukać. Daktyle zalać małą ilością wrzątku i pozostawić do ostygnięcia.
Do miski wrzucić połamane na kawałki banany, osączoną fasolę, żółtka, kakao, olej (kokosowy lub rzepakowy), namoczone daktyle (razem z wodą) i proszek do pieczenia.
Wszystko dokładnie zblendować. Wlać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. godziny w 180 stopniach.
* brownie z fasoli najlepiej piec w niewielkich keksówkach, np takich jak TA-KLIK.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz