Chrupiąca sałatka z selera naciowego
Sałatka z selera naciowego, rzodkiewki, uprażonych pestek słonecznika, ugotowanego jajka i odrobiny startego oscypka jest bardzo smaczna i bardzo chrupiąca. Znakomicie nadaje się jako sałatka do obiadu, na imprezy, Sylwestra czy na grilla. Świeża, wiosenna, z dużą ilością świeżej natki pietruszki posmakuje każdemu, kto lubi sobie pochrupać. Zamiast majonezu można dać sam jogurt grecki, ja dodałam odrobinkę majonezu, jedynie dla przełamania smaku.
5-6 łodyg selera naciowego
pęczek rzodkiewek
4 jajka
3 łyżki pestek słonecznika
10 dag. oscypka (lub wędzonego sera)
pół pęczka natki pietruszki
1 łyżka majonezu
2-3 łyżki jogurtu greckiego
sól
pieprz
Łodygi selera umyć i pokroić w cienkie plasterki. Rzodkiewki umyć i pokroić w słupki, jajka ugotować, ostudzić, obrać ze skorupki i pokroić w drobne kawałki.
Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni, aby były chrupiące, ale nie przypalone. Oscypek (lub inny ser) zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Natkę pietruszki drobno posiekać.
Wszystkie składniki sałatki wymieszać w dużej misce - seler, rzodkiewki, jajka, słonecznik, oscypek i natkę. Majonez połączyć z jogurtem greckim, dokładnie rozmieszać i wlać do miski. Wszystko połączyć, doprawić solą i pieprzem (soli nie używać zbyt dużo, bo ser i tak jest słony).
Sałatkę schłodzić w lodówce. Przed podaniem posypać uprażonymi pestkami słonecznika i posiekaną natką.
5-6 łodyg selera naciowego
pęczek rzodkiewek
4 jajka
3 łyżki pestek słonecznika
10 dag. oscypka (lub wędzonego sera)
pół pęczka natki pietruszki
1 łyżka majonezu
2-3 łyżki jogurtu greckiego
sól
pieprz
Łodygi selera umyć i pokroić w cienkie plasterki. Rzodkiewki umyć i pokroić w słupki, jajka ugotować, ostudzić, obrać ze skorupki i pokroić w drobne kawałki.
Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni, aby były chrupiące, ale nie przypalone. Oscypek (lub inny ser) zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Natkę pietruszki drobno posiekać.
Wszystkie składniki sałatki wymieszać w dużej misce - seler, rzodkiewki, jajka, słonecznik, oscypek i natkę. Majonez połączyć z jogurtem greckim, dokładnie rozmieszać i wlać do miski. Wszystko połączyć, doprawić solą i pieprzem (soli nie używać zbyt dużo, bo ser i tak jest słony).
Sałatkę schłodzić w lodówce. Przed podaniem posypać uprażonymi pestkami słonecznika i posiekaną natką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz